17 sierpnia 2012

"Ratatuja" z kaszą jęczmienną i żółtym sosem z sera pleśniowego feat. Maszynka

Ratatuja z kasza jaczmienna i zolty sos z sera plesniowego
Od momentu kiedy obejrzałam bajkę "Ratatuj", chciałam spróbować zrobić to danie. Cienko pokrojone warzywa ułożone na sosie pomidorowym, do tego proponuję kaszę jęczmienną, ale mogą być też ziemniaki i  sos zrobiony ze złocistego sera lazur. Danie ciekawie wyglądające i tanie, w sam raz na niecodzienny obiad z przyjaciółmi czy rodziną. Nam przyszło gotować dla mojego męża Mefa, jego rodziców, chrześnicy, i naszej koleżanki Tanii z Hiszpanii. Wszystkim nam danie bardzo przypadło do gustu:)

czas przygotowania: 20min
czas zapiekania: 40min
koszt całości: (6-8porcji) ok 20zł


Składniki na 6-8 porcji:
  • 3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 1 jasno zielony kabaczek
  • 1 bakłażan
  • 3 pomidory
  • kilka pieczarek
  • puszka pomidorów
  • pół dużej cebuli albo jedna średnia
  • ser lazur złocisty
  • kilka łyżek śmietany 18% najlepiej słodkiej z kartonika
  • kurkuma
  • oregano
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej

akcesoria: większy garnek, patelnia, coś do mieszania, łyżeczka do próbowania, większa prostokątna blacha, deska do krojenia, nóż.

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od podziału obowiązków, Maszynka wstawia kaszę - 3 szklanki kaszy zalewa 5-6 szklankami wody soli i zakrywa pokrywką. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejsza ogień tak, żeby woda nie kipiała, staramy się nie zaglądać do kaszy przez 15-20 minut po czym wyłącza gaz i sprawdza kontrolnie czy jest dość miękka, jeśli tak zostawiamy ją pod przykryciem jeśli jest zbyt twarda dolewamy jeszcze trochę wody i zakrywamy zostawiając aby napęczniała jeśli wody jest za dużo  liczymy na to że kasza jeszcze trochę wchłonie ale nie podgrzewamy jej więcej:).
2. Ja zaczynam od sosu pomidorowego, kroję drobno cebulę i podsmażam na małej ilości oleju na patelni, dodaję puszkę pomidorów doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i oczywiście próbuję. Zostawiam na średnim ogniu żeby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.
3. Kroję cukinię, kabaczka, bakłażana, pomidory, pieczarki wszystko w wąskie plastry ok 2-3mm(cieńsze są lepsze).
4. Kiedy sos zgęstnieje rozsmarowuję go na dnie blachy i zaczynamy układanie warzyw, staramy się układać je naprzemiennie dość gęsto tak żeby nachodziły na siebie - jak dachówki:). Po ułożeniu pierwszej warstwy posypuję całość solą i pieprzem i układamy drugą warstwę, którą na koniec również doprawiam solą i pieprzem.
5. Blachę wstawiam do piekarnika na ok 40 minut. W trakcie raz wyciągam ją i polewam z wierzchu sosem który puściły warzywa z sosem pomidorowym. 

Ratatuja z kasza jaczmienna i zolty sos z sera plesniowego


Po 35minutach zapiekania kosztuję jeden z plastrów warzyw żeby sprawdzić czy są miękkie jeśli tak  siekam natkę pietruszki i bazylię, posypuję warzywa i wyłączam piekarnik. 
Pora na sos! Maszynka rozpuszcza na patelni w śmietanie ser lazur, ja dosypuję trochę soli, pieprzu i kurkumę żeby uzyskać żółty kolor. Próbujemy i doprawiamy wg uznania. Na szczęście dwie kucharki to nie 6 i przesolenie nam nie grozi:)
Ratatuję kroję na 8 porcji, na talerze nakładam kaszę, na nią porcję warzyw  i ozdabiam sosem i liśćmi świeżej bazylii.



Smacznego !

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie.
    Mam tylko pytanie czy wcześniej jakoś przygotowujesz bakłażan bo ja się biję, że będzie gorzki.
    Pozdro :)
    Irena C

    OdpowiedzUsuń
  2. nic nie robiłam z bakłażanem może dlatego, że nie było go aż tak dużo łądnie się wkomponował z całe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. brakuje mi tu karkóweczki a poza tym ok

    OdpowiedzUsuń