17 sierpnia 2012

Kasza jęczmienna z cukinią smażoną na sosie sojowym z imbirem

Kasza jeczmienna z cukinia smazona na sosie sojowym z imbirem
Jest to kolejne danie które powstało z pozostałości po innym obiedzie, tym razem po ratatuji. Jedynie doprawione inaczej żeby nie popaść w rutynę. Polecam spróbowanie takiego połączenia smaków!!

czas przygotowania: (tu zależy ja miałam już ugotowaną kaszę i cukinię pokrojoną w plastry więc zajęło mi to mniej niż 15 minut) jeśli startujemy od zera to ok 20 minut
koszt jednej porcji: ok 2zł


Składniki dla dwóch osób:
  • 1 szklanka kaszy dla głodomorów 1,5
  • pół cukinii
  • pół średniej cebuli
  • 2 pieczarki - opcjonalnie
  • natka pietruszki
  • sos sojowy
  • imbir proszkowany (z torebki)
  • pieprz
  • sól
  • łyżka masła
  • olej


akcesoria: nieduży garnek na kaszę, patelnia, coś do mieszania, coś do próbowania.

Przygotowanie:
1. Zalewam kaszę w proporcjach 2:1, czyli szklankę kaszy, dwiema szklankami wody, solę i zakrywam, kiedy woda zacznie się gotować zmniejszam ogień tak żeby woda nie wykipiała i żeby pokrywka mogła być zamknięta. Kaszę sprawdzę po 15 minutach. Wskazówki dotyczące gotowania kaszy znajdziesz tutaj.
2. Kroję drobno cebulę i szklę na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju.
3. W tym czasie cukinię kroję na cienkie plastry, które następnie kroję na paseczki i dodaję na patelnię ewentualnie dodaję też drobno pokrojone pieczarki. Najpierw delikatnie podsmażam a następnie polewam sosem sojowym, doprawiam pieprzem, niewielką ilością imbiru i posiekaną natką pietruszki. Kosztując próbuję uzyskać odpowiedni smak.
4. Podaję na ugotowanej kaszy wymieszanej wcześniej w niewielką ilością masła. Dekoruję listkiem pietruszki.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz