3 sierpnia 2012

Żytnie conchiglioni (muszle) z kurkami, camembertem i migdałami

zytnie pelnoziarniste conchiglioni z kurkami
Jako, że mamy sezon na kurki nie sposób z tego nie skorzystać. W większości przepisów podawane są z makaronem tagiatella, ja jednak zdecydowałam się spróbować czegoś innego. Idąc za ideą bloga - poszukiwaniami smaku - postanowiłam dodać kilka składników do kurek, które wydały mi się pasować i nadadzą całej potrawie jeszcze ciekawszego smaku. Są to ser pleśniowy którego smak wspaniale komponuje się z grzybami, pietruszka odświeżająca smak i dodająca nutę zielonego koloru i płatki migdałów dzięki którym całość jest lekko chrupiąca. Wyszło naprawdę pysznie!

czas przygotowania: 15min
koszt jednej porcji: ok7 zł


Składniki dla jednej osoby:
  • makaron 100-120g
  • kurki 100-120g
  • 1/4 sera camembert
  • pół średniej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18% może być inne stężenie ważne żeby była to słodka śmietanka z kartonika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz


składniki do conchiglione z kurkami























Przygotowanie:
1. Gotuję makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, porady dotyczące gotowania makaronu znajdziesz tutaj.
2. Na patelni prażę płatki migdałów aż staną się lekko złociste i przesypuje do miseczki.
3. Na łyżce masła, na małym ogniu powoli i cierpliwie szklę drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodaję czosnek a po chwili umyte, osuszone i pokrojone kurki. Grzybów nie trzeba kroić ja jednak wolę drobniejsze kawałki dlatego na desce siekam je kilka razy nożem.
4. Kiedy grzyby zmniejszą swoja objętość i zmiękną dolewam śmietankę, dodaję rozdrobniony na kilka kawałków ser pleśniowy, dosypuję sól i pieprz i mieszam aż składniki dobrze się połączą a ser roztopi.
5. Następnie dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i płatki migdałów mieszam i sos jest gotowy.
6. Nakładam na odcedzony już makaron i dekoruję listkiem pietruszki i płatkami migdałów.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz