czas przygotowania: 30-40min
czas lepienia: 45min
koszt tej porcji: ok 4,5zł
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 125ml letniej wody
- 125ml kwaśnej śmietany 12% (w temperaturze pokojowej!)
- 2 łyżki oleju
- sól
Składniki na farsz:
- 250g twarogu
- 500g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- olej
- spora ilość pieprzu
- sól
akcesoria: miska, wałek, stolnica, garnek, szklanka
Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności gotuję ziemniaki w osolonej wodzie, ugniatam je i zostawiam do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski przez sito, dodaję wodę, śmietanę, olej i odrobinę soli i zagniatam na jednolite gładkie ciasto. Inny przepis na ciasto i wskazówki odnośnie jego przygotowania znajdziesz tutaj.
3. Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam.
4. Mieszam dokładnie przestudzone ziemniaki, z serem, cebulą i doprawiam sporą ilością pieprzu i solą.
5. Ciasto dzielę na części rozwałkowuję na grubość max 2mm, szklanką wycinam koła, na każde nakładam ok łyżeczkę farszu i zalepiam.
6. Pierogi wrzucam partiami po 25 do gotującej się osolonej wody, od momentu ich wypłynięcia gotuje jeszcze 3-4min.
7. Pierogi ruskie podaję z kwaśną śmietaną i podsmażoną cebulką.
Smacznego!
O NIE I MNIE TAM NIE BYLO ??? :(((( mam nadzieje ze mi zamorzilas troszke =)
OdpowiedzUsuń