10 października 2012

Pierogi ruskie

pierogi ruskieZ początku miałam plan na zupełnie inne pierogi jednak jakoś zatęskniłam za smakiem pierogów ruskich i to je wybrałam na pierwsze, które zaprezentuję na blogu. Strasznie nie lubię kupnych ruskich pierogów, gdzie sera można szukać z lupą bo tak naprawdę nafaszerowane są ziemniakami i mają za mało pieprzu. Dodatkowo nie jem mięsa a często zastaję niespodziankę w postaci skwarków w farszu. Z podanych proporcji przygotowałam prawie 50 pierogów. Wskazówki na temat ciasta do pierogów znajdują się tutaj.

czas przygotowania: 30-40min
czas lepienia: 45min
koszt tej porcji: ok 4,5zł

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 125ml letniej wody
  • 125ml kwaśnej śmietany 12% (w temperaturze pokojowej!)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Składniki na farsz:
  • 250g twarogu
  • 500g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • olej
  • spora ilość pieprzu
  • sól

akcesoria: miska, wałek, stolnica, garnek, szklanka

Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności gotuję ziemniaki w osolonej wodzie, ugniatam je i zostawiam do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski przez sito, dodaję wodę, śmietanę, olej i odrobinę soli i zagniatam na jednolite gładkie ciasto. Inny przepis na ciasto i wskazówki odnośnie jego przygotowania znajdziesz tutaj.
3. Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam.
4. Mieszam dokładnie przestudzone ziemniaki, z serem, cebulą i doprawiam sporą ilością pieprzu i solą.
5. Ciasto dzielę na części rozwałkowuję na grubość max 2mm, szklanką wycinam koła, na każde nakładam ok łyżeczkę farszu i zalepiam.
6. Pierogi wrzucam partiami po 25 do gotującej się osolonej wody, od momentu ich wypłynięcia gotuje jeszcze 3-4min.
7. Pierogi ruskie podaję z kwaśną śmietaną i podsmażoną cebulką.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. O NIE I MNIE TAM NIE BYLO ??? :(((( mam nadzieje ze mi zamorzilas troszke =)

    OdpowiedzUsuń