10 października 2012

Podstawowe ciasto na pierogi

ciasto na pierogi
Zrobiłam kiedyś pierogi z jagodami, dość dawno, ciasto było grube i twarde, źle wspominam tamtą próbę bo u Mefa w domu robią bardzo dobre pierogi, wtedy byliśmy zaledwie parą i chcieliśmy zrobić dla jego rodziców smaczny obiad a wyszła klapa. Mam nadzieję, że tylko ja to pamiętam:) Rzecz w tym żeby mąki nie było za dużo, a używane produkty powinny być w temperaturze pokojowej lub nawet lekko ogrzane. Proporcje mąki do płynnych składników powinny wynosić 2:1 (np. 300g mąki:150g wody). Jeśli chodzi o dodatek w postaci jajka powoduje, że ciasto jest twardsze dlatego jeśli mąki jest mniej niż 400g nie używam jajka. Z 300g mąki otrzymamy ok 50 pierogów i na tyle podaję proporcje.

czas przygotowania: 20min
koszt: 1zł

Składniki:
  • 300g mąki
  • 150ml  letniej wody 
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Przygotowanie:
1. Mąkę należy przesiać do miski, zalać letnią wodą, dodać olej i sól.
2. Całość zagnieć na jednolite miękkie ciasto, jeśli wydaje Ci się zbyt twarde dodaj jeszcze odrobinę wody.
3. Ciasto dzielę na porcje i rozwałkowuję do grubości max. 2mm. 
4. Wycinam koła szklanką, nakładam farsz i zaklejam.
5. Pierogi wrzucam partiami po ok 20 na raz do gotującej się wody, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię gotuję 3-4min.



Smacznego!

1 komentarz: