27 października 2012

Pyszna, gęsta zupa pomidorowa z lanymi kluskami

zupa pomidorowa z lanymi kluskamiDla mnie idealna zupa, to zupa gęsta, o intensywnym smaku, z dużą ilością składników. Pożywna i sycąca. Swojego czasu zupa pomidorowa była jednym z moich hitów. Używałam do niej przecieru pomidorowego (tutaj dowiesz się jak zrobić przecier pomidorowy), który dostawałam od dziadka. Przecieru miałam pod dostatkiem więc zupę robiłam naprawdę często. Jak pisałam w notce na temat przecieru, niemal z zamkniętymi oczami mogłam robić moją ulubioną zupę pomidorową, kwaśną i gęstą o intensywnym smaku. Wydaje mi się, że nauczyłam się robić ją kiedy byłam jeszcze mała. Moja babcia robiła ją z lanymi kluskami, a teraz ja bez klusek nie wyobrażam sobie tej zupy. Nie z ryżem, nie z makaronem.. Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to chyba moja ulubiona. I nie tylko moja:) Nawet Gosia, która nie przepada za zupą pomidorową polubiła ją tak bardzo, że często kiedy się widziałyśmy prosiła żebym ją robiła. Kiedyś byłyśmy razem we Włoszech u znajomych, w ramach odwdzięczenia za gościnę chciałyśmy ugotować im coś dobrego (zgadnijcie co zaproponowała Gosia?). Po tym jak wcześniej odpowiednio zareklamowała im tą zupę, stali nade mną i obserwowali każdy mój ruch (był mały tłok bo głów nad garnkiem stało z 5 a w sąsiednim pokoju jeszcze kilka słuchało na bieżąco relacji). Kulminacyjny moment nadszedł podczas robienia klusek. Wymieszałam składniki na ciasto i ku ich wielkiemu zdziwieniu zaczęłam wlewać płynne ciasto prosto do zupy. Wszyscy zamarli. Kiedy wypłynęła pierwsza kluska.. Trudno opisać te emocje. Radość? Zaskoczenie? Zdziwienie? Zaczęli skakać i krzyczeć, że to niemożliwe. Wtedy zbiegli się pozostali i zanim się obejrzałam stali z talerzami czekając na swoje porcje. Garnek był ogromny a dokładek nie starczyło dla wszystkich..
Ponieważ lane kluski nie są zarezerwowane tylko dla zupy pomidorowej a są smaczne i proste do zrobienia tutaj znajduje się osobny post jak je zrobić.

czas przygotowania: 30min
koszt dużego garnka zupy (ok 8 porcji): ok 10zł + kluski ok 2zł

Składniki:
  • 1l przecieru pomidorowego (najlepiej własnej produkcji ale ostatecznie kupny) 
  • 4 świeże pomidory
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kilka marchewek
  • jedna duża lub kilka mniejszych pietruszek
  • 50ml słodkiej śmietany 12-18%
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 1-1,5 kostki rosołowej
  • lubczyk
  • świeża natka pietruszki
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • odrobina bazylii i oregano
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju
Składniki na kluski lane:
  • 3 duże jajka
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki wody
  • sól

Przygotowanie:
1. Do gotującej się wody wrzucam pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę, oraz ziela angielskie, liście laurowe, lubczyk, oregano, bazylię, pieprz i kilka łyżek oleju. Gotuję je kilka minut żeby lekko zmiękły.
2. Pomidory obieram ze skórki (tutaj przeczytasz jak obierać surowe pomidory) i kroję w drobną kostkę, dodaję je do garnka kiedy warzywa będą "al dente".
3. Kiedy warzywa są miękkie a pomidory lekko rozgotowane dolewam do zupy przecier pomidorowy i koncentrat oraz wrzucam kostkę rosołową. Doprawiam zupę solą i ewentualnie dodaję przyprawy których wydaje mi się być za mało w smaku.
4. Zanim zagęszczę zupę robię kluski. Mieszam jajka, mąkę i odrobinę wody, doprawiam solą. Forma klusek jest zależna od konsystencji ciasta. Jeśli ciasto będzie bardziej płynne, kluski będą delikatne i małe, gęstsze ciasto to większe bardziej treściwe kluski. Ważne jest żeby zupa gotowała się w trakcie wlewania ciasta jednak nie bulgotała zbyt mocno bo się rozpadną. Na próbę wlewam odrobinę ciasta i czekam aż kluska wypłynie. Próbuję ją i w zależności od potrzeb dosalam lub dodaję mąkę, lub wodę. Kluski wlewam do zupy cienkim strumieniem nie w jedno miejsce ale dookoła żeby nie zrobiła się jedna wielka klucha.
5. Same kluski częściowo rozpadają się i zagęszczają zupę dlatego w zależności od potrzeb zagęszczam ją na samym końcu. Śmietanę mieszam z odrobiną wody i łyżką mąki (ewentualnie mniej lub więcej, jeśli Twoja zupa ma odpowiednią dla Ciebie gęstość dodaj tylko śmietanę) i wlewam do zupy mieszając i gotując jeszcze chwilę. Gotowe!
6. Zupę podaję ze świeżą natką pietruszki i śmietaną .



Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pomidorówkę, a najbardziej taką w której staje łyżka. Zawsze wszystko miksuję i mam cudowny słodziutki krem, dzisiaj dodam do swojej zupy lane kluski. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zamawiam na 16.11 :P goś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahah :) Głupio użyłam gdzieś czasu przeszłego.. Gosia dalej prosi o pomidorową!

      Usuń