1 grudnia 2012

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane
Wypada przepleść te wszystkie wytrawne przepisy jakimś podwieczorkiem czy deserem. Dlatego przychodzę z przepisem na ciasteczka owsiane. Ciastka wychodzą kruche ale dość twarde, tzn nie rozpadają się w palcach ale mówiąc, że są twarde nie mam na myśli łamaczy zębów. Są naprawdę smaczne i przygotowane na podstawie tylko i wyłącznie płatków bez żadnego dodatku mąki, to czyni je zdrowszymi niż inne ciastka czy herbatniki. Nie zapominaj jednak, że zawierają też masło i cukier w sporej ilości dlatego są raczej przekąską niż daniem głównym. Do kawy, herbaty czy na drugie śniadanie w sam raz. Można przygotować je w różnych wersjach smakowych tutaj opisuję wersję podstawową.

czas przygotowania: 20min
czas pieczenia: 20min
koszt: ok 4,5zł - z podanych składników wychodzi ok 50 ciasteczek

Składniki:
  • 250g płatków owsianych
  • 85g również płatków ale zmielonych w młynku do kawy na mąkę
  • 2 jajka
  • 120g masła
  • 100g cukru trzcinowego - może być oczywiście zwykły
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego lub odrobina ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
1. Na patelni roztapiam masło, dodaję płatki i mieszam aż lekko się zarumienią.
2. Wyłączam gaz i przestudzam masę po czym dodaję pozostałe składniki: cukier, mąkę owsianą, jajka (dlatego masę należy przestudzić żeby jajka się nie ścięły), proszek do pieczenia i cukier waniliowy i wszystko zagniatam na jednolita masę (to również powód dla którego masę studziłam - zagniatam ją ręcznie).
3. Z gotowego ciasta lepię kulki pożądanej wielkości i wykładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki później spłaszczam widelcem.
4. Wstawiam do piekarnika i piekę przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. jak twarde to idealne do maczania w herbacie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste:) albo w kawie albo ciepłym mleku:)

      Usuń
  2. Muszę przyznać, że z każdym postem jest tylko lepiej:) Świetny blog, Venka!:) Bardzo przyjemnie się czyta, zaczynam śledzić każdy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Magda! Ciesze się, że widać progres:)

      Usuń