21 stycznia 2013

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem


Kapusta z grochem to typowo Wigilijna, postna potrawa. Jest łatwa do przygotowania i zawiera małą ilość składników. To po prostu kapusta i groch z dodatkiem cebuli i przypraw. Można  podawać na zimno i na ciepło.

czas przygotowania: poza moczeniem grochu ok 40min
koszt: ok 13zł

Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 500g suchego grochu
  • 2 cebule
  • kilka łyżek oleju
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Groch  moczę na noc, rano zmieniam wodę i moczę jeszcze kilka godzin, a następnie ostatni raz zmieniając wodę gotuję do miękkości.
2. Cebulę kroję drobno i obsmażam w garnku.
3. Dodaję pokrojoną kapustę i gotuję ją aż zmięknie.
4. Dodaję ugotowany groch i przyprawiam.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz