Drugi sposób na kapustę kiszoną. Kapusta z grzybami choć najbardziej kojarzy mi się z Wigiliią, to może być przygotowywana w innych porach roku, nie tylko zimą. Może być jedzona jako taka na przykład z ziemniakami, albo używana jako baza do bigosu, krokietów, pierogów, kapuśniaka, łazanek.
czas przygotowania: poza moczeniem grzybów przez noc, ok 30min
koszt: ciężko podać bo nie znam cen grzybów suszonych, jestem zwolenniczką robienia własnych zapasów jesienią.
Składniki:
- 1kg kapusty kiszonej
- 30-40g grzybów suszonych t.j. 300-400g grzybów świeżych, z których również można przygotować taką kapustę
- 1 spora cebula
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren pieprzu
- olej
- sól
Przygotowanie:
1. Grzyby moczę przez noc. Wodę odlewam do innego naczynia ale nie wylewam jej, a grzyby kroję na kawałki.
2. Kapustę kroję i dodaję do grzybów, wtedy dolewam z powrotem trochę wody w której moczyły się grzyby, dodaję przyprawy i gotuję.
3. Cebulę kroję drobno i przesmażam na patelni po czym dodaję do kapusty.
4. Całość gotuję aż kapusta zmięknie.
Smacznego!
Fajne zdjęcie! Kapusta z grzybami - pyszna klasyka:)
OdpowiedzUsuń