22 stycznia 2013

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami


Drugi sposób na kapustę kiszoną. Kapusta z grzybami choć najbardziej kojarzy mi się z Wigiliią, to może być przygotowywana w innych porach roku, nie tylko zimą. Może być jedzona jako taka na przykład z ziemniakami, albo używana jako baza do bigosu, krokietów, pierogów, kapuśniaka, łazanek.

czas przygotowania: poza moczeniem grzybów przez noc, ok 30min
koszt: ciężko podać bo nie znam cen grzybów suszonych, jestem zwolenniczką robienia własnych zapasów jesienią. 

Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 30-40g grzybów suszonych t.j.  300-400g grzybów świeżych, z których również można przygotować taką kapustę
  • 1 spora cebula
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren pieprzu
  • olej
  • sól

Przygotowanie:
1. Grzyby moczę przez noc. Wodę odlewam do innego naczynia ale nie wylewam jej, a grzyby kroję na kawałki.
2. Kapustę kroję i dodaję do grzybów, wtedy dolewam z powrotem trochę wody w której moczyły się grzyby, dodaję przyprawy i gotuję.
3. Cebulę kroję drobno i przesmażam na patelni po czym dodaję do kapusty.
4. Całość gotuję aż kapusta zmięknie.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fajne zdjęcie! Kapusta z grzybami - pyszna klasyka:)

    OdpowiedzUsuń