5 lutego 2013

Jak zrobić zaczyn drożdżowy?

zaczyn drożdżowy


Chcąc zrobić ciasto drożdżowe ze świeżymi drożdżami zaczynamy od zrobienia zaczynu. Żeby zrobić zaczyn drożdżowy odmierz ilość mąki potrzebną do zrobienia wybranego wypieku i przesiej ją przez sito do miski. Na środku w mące zrób dołek a do niego pokrusz drobno drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, jeśli przygotowujesz ciasto wytrawne np. do pizzy zasyp minimalną ilością, to pomoże drożdżom wyrastać. Następnie wlej do dołka letnie mleko lub wodę (jest to część mleka/wody z ilości przewidzianej w przepisie na ciasto), ale tylko tyle, żeby zakryć drożdże. Tak przygotowany zaczyn drożdżowy odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut aż wyrośnie i powstanie piana.

Ważne wskazówki:

- mleko/woda nie może być gorące ani zimne bo drożdże nie wyrosną,
- drożdże powinny być w temperaturze pokojowej,
- jeśli po 15 minutach drożdże nie zwiększają swojej objętości i nie wytwarza się piana może to oznaczać, że były nieświeże i ciasto niestety nie wyjdzie.


Powodzenia!

2 komentarze:

  1. ile tych dożdży na 1 kG maki ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy dają 3-4g jako dodatek a inni 40g jako growing booster. Dajesz tyle ile potrzebujesz.

      Usuń