Uwielbiam risotto i będę się powtarzała tak długo jak długo starczy mi na nie pomysłów. Tym razem risotto pomidorowe z selerem naciowym, czyli lekko kwaskowate. Latem używam dojrzałych, świeżych pomidorów, zimą muszą wystarczyć pomidory z puszki i teraz podaję przepis na taką właśnie zimową wersję.
czas przygotowania: 20-30min
koszt (4 porcje): ok 12zł
Składniki:
- 1,5 szklanki (300g) ryżu arborio lub ryżu do sushi, lub innego o krótkich ziarnach
- puszka pomidorów krojonych
- 4 gałązki selera naciowego
- 50g twardego sera - ja używam sera dziugas
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 0,7l wody albo ok 0,7l bulionu
- pół cebuli
- olej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę w garnku na oleju, kiedy się zeszkli dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż. Mieszam aż ryż zacznie się robić lekko przezroczysty.
2. Zalewam ryż pierwszą porcją bulionu (jeśli chcesz zrobić bardziej tradycyjne risotto pierwszą porcją płynu powinno być ok 150ml białego półwytrawnego lub wytrawnego wina), po jej wchłonięciu dolewam kolejną, z którą dodaję bazylię, oregano i zioła prowansalskie.
3. Po wchłonięciu drugiej porcji bulionu dodaję puszkę pomidorów, pokrojony w kawałki seler naciowy i pieprz.
4. Sprawdzam czy ryż jest już miękki i dolewam 0,5-1 szklankę bulionu. Kiedy ta się wchłonie risotto jest już prawie gotowe a ryż ma odpowiednią konsystencję, próbuję doprawiając pieprzem i solą. Wyłączam gaz, dodaję starty na drobnych oczkach ser, mieszam i zostawiam pod przykryciem na kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz