Jakiś czas temu, na pewno ponad rok znalazłam ten przepis na piernik na youtubie, gdzieś później w komentarzach spotkałam się z zarzutem, że przepis jest z moichwypieków, i całe szczęście, że to przeczytałam bo i mnie spotkałby zaraz zarzut, że podaję kradziony przepis:) Modyfikacje na prawdę niewielkie, użyłam płatków migdałów bardzo dobrze wpasowałyby się orzechy włoskie ale akurat nie miałam, odrobinę więcej kakao i budyń do przełożenia zamiast powideł z galaretką, jeśli chodzi o ciasto czyli o bazę przepisu zastosowałam się do oryginału. Ten piernik jest PRZEPYSZNY, miękki, czekoladowy, pachnący i jeszcze oblany czekoladą. Taki miękki przekładany piernik to jedno z moich ulubionych ciast i piekę je bez względu na porę roku, nie tylko na Boże Narodzenie.
czas przygotowania: 20min
czas pieczenia: 50-60min
koszt: ok 16zł
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki (280g) mąki
- 200g miodu (może być sztuczny)
- 125g masła
- 1/2 szklanki (100g) cukru
- 3 jajka
- 3 duże łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- garstka płatków migdałów, mogą być też orzechy włoskie, laskowe lub inne bakalie jeśli lubisz
Polewa:
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 100g masła
Do przełożenia:
- budyń śmietankowy przygotowany z 400ml mleka zamiast 500
Przygotowanie:
1. Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję żółtka, po jednym, po każdym dokładnie miksuje masę. Dodaję miód i śmietanę, nadal miksując.
2. Kiedy się połączą dodaję wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do pierników (ważne jest żeby mieszanka zawierała same przyprawy, w niektórych takich torebkach na pierwszym miejscu w składnikach jest cukier, tych nie kupuję), i wszystko miksuję na jednolitą masę.
3. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, na koniec dodaję bakalie.
4. Piekarnik nagrzewam do 165 stopni, ciasto wlewam do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę 50-60 min sprawdzając drewnianym patyczkiem.
5. Kiedy ciasto się piecze przygotowuję budyń z mniejszą ilością mleka niż podana na opakowaniu.
6. Upieczone ciasto studzę, przekrawam na pół i przekładam masą budyniową.
7. W garnku rozpuszczam masło z czekoladą i polewam gotowe ciasto. Ozdabiam wg upodobań.
Smacznego!
zatęskniłam za piernikiem:)
OdpowiedzUsuńNajlepiej przełożyć go czekoladą :D
OdpowiedzUsuńczekoladowy piernik polany czekoladą i jeszcze z czekoladowym przełożeniem?? szleństwo !
Usuń