31 stycznia 2013

Zupa z zielonego ogórka

zupa z zielonego ogórka


Zupę ogórkową z kiszonych ogórków każdy zna, a zupę z zielonego ogórka? Z warzywami, zaprawioną słodką śmietanką i serem dziugas? Pasował by do niej groszek ptysiowy zrobiony z ciasta parzonego, pasowałyby też grzaneczki albo starty żółty ser na dno. Sezon na ogórki dopiero nadejdzie ale i teraz są one dostępne i zupa z zielonego ogórka jest możliwa do zrobienia. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu kiedy ogórek jest jeszcze lekko twardawy, z czasem traci kolor i staje się bardziej miękki.

czas przygotowania: 20min
koszt: ok 7,5zł

Składniki:
  • 2 ogórki zielone
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • kostka rosołowa lub bulionetka lub inna rzecz w tym guście
  • 20g sera dziugas (twardy ser podobny do parmezanu)
  • 100ml śmietanki słodkiej 12% (z kartonika)
  • 3 ziela angielskie
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • olej
  • pieprz, sól

Przygotowanie: 
1. Warzywa pokrojone w kostki lub plastry gotuję w bulionie z przyprawami - zielem angielskim i lubczykiem i łyżką oleju.
2. Ogórka kroję na kawałki dowolnej wielkości - takie jakie chcesz żeby znalazły się w zupie i podsmażam na niewielkiej ilości oleju na patelni.
3. Kiedy warzywa zmiękną dorzucam podsmażonego ogórka, starty na drobnych oczkach ser, posiekaną natkę pietruszki i dolewam śmietankę. Wszystko mieszam i doprawiam pieprzem, i ewentualnie solą.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz