Zupę ogórkową z kiszonych ogórków każdy zna, a zupę z zielonego ogórka? Z warzywami, zaprawioną słodką śmietanką i serem dziugas? Pasował by do niej groszek ptysiowy zrobiony z ciasta parzonego, pasowałyby też grzaneczki albo starty żółty ser na dno. Sezon na ogórki dopiero nadejdzie ale i teraz są one dostępne i zupa z zielonego ogórka jest możliwa do zrobienia. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu kiedy ogórek jest jeszcze lekko twardawy, z czasem traci kolor i staje się bardziej miękki.
czas przygotowania: 20min
koszt: ok 7,5zł
Składniki:
- 2 ogórki zielone
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- kostka rosołowa lub bulionetka lub inna rzecz w tym guście
- 20g sera dziugas (twardy ser podobny do parmezanu)
- 100ml śmietanki słodkiej 12% (z kartonika)
- 3 ziela angielskie
- lubczyk
- natka pietruszki
- olej
- pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Warzywa pokrojone w kostki lub plastry gotuję w bulionie z przyprawami - zielem angielskim i lubczykiem i łyżką oleju.
2. Ogórka kroję na kawałki dowolnej wielkości - takie jakie chcesz żeby znalazły się w zupie i podsmażam na niewielkiej ilości oleju na patelni.
3. Kiedy warzywa zmiękną dorzucam podsmażonego ogórka, starty na drobnych oczkach ser, posiekaną natkę pietruszki i dolewam śmietankę. Wszystko mieszam i doprawiam pieprzem, i ewentualnie solą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz