8 lutego 2013

Sos waniliowy - pyszny do deserów i ciast

sos waniliowy


Przepis na sos waniliowy podałam też łącznie z przepisem na cytrynową panna cottę, z którą podałam sos przy pierwszym podejściu. Jest zagęszczony żółtkiem i odrobiną mąki, na prawdziwej wanilii, pyszny. Na mój gust pasuje do ciast czekoladowych, do lodów innych rodzajów panna cotty i wielu innych, nawet nie pisze dalej bo każdy na własny sposób może dobrać sos waniliowy do czego chce. Z podanych proporcji wychodzi ok 200ml sosu.

czas przygotowania: 10min
koszt: ok 2zł

Składniki:
  • pół laski wanilii
  • 150ml mleka
  • 50ml śmietanki 30-36%
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, nawet odrobinę mniej
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:
1. 100ml mleka, śmietankę i cukier podgrzewam na małym ogniu. Dorzucam tam też nasiona z połowy laski wanilii i wydrążoną laskę.
2. W szklance mieszam pozostałe 50ml mleka, mąkę, kurkumę i żółtko na gładką masę bez grudek.
3. Kiedy mleko i śmietanka są mocno ciepłe dolewam mieszankę ze szklanki i gotuję cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.


Smacznego!

1 komentarz: