Przepis na sos waniliowy podałam też łącznie z przepisem na cytrynową panna cottę, z którą podałam sos przy pierwszym podejściu. Jest zagęszczony żółtkiem i odrobiną mąki, na prawdziwej wanilii, pyszny. Na mój gust pasuje do ciast czekoladowych, do lodów innych rodzajów panna cotty i wielu innych, nawet nie pisze dalej bo każdy na własny sposób może dobrać sos waniliowy do czego chce. Z podanych proporcji wychodzi ok 200ml sosu.
czas przygotowania: 10min
koszt: ok 2zł
Składniki:
- pół laski wanilii
- 150ml mleka
- 50ml śmietanki 30-36%
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki cukru
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, nawet odrobinę mniej
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
1. 100ml mleka, śmietankę i cukier podgrzewam na małym ogniu. Dorzucam tam też nasiona z połowy laski wanilii i wydrążoną laskę.
2. W szklance mieszam pozostałe 50ml mleka, mąkę, kurkumę i żółtko na gładką masę bez grudek.
3. Kiedy mleko i śmietanka są mocno ciepłe dolewam mieszankę ze szklanki i gotuję cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
Smacznego!
O tak, pycha!
OdpowiedzUsuń