30 marca 2013

Jajka faszerowane pastą z wędzonej makreli i twarożku

Jajka faszerowane pastą z wędzonej makreli i twarożku


Jajka faszerowane pastą z wędzonej makreli z dodatkiem sera twarogowego, żółtek i majonezu doprawiony solą, pieprzem i natka pietruszki. Nie ma wątpliwości, że to dobre połączenie, każdy chyba zna pastę jajeczną z makrelą, więc tutaj jest to samo tylko forma podania się zmienia. Myślę, że pasowała by tu każda wędzona ryba.

czas przygotowania: 15-20min
koszt: ok 4-5zł

Składniki:
  • 4 jajka
  • pół makreli wędzonej
  • 100g białego serka kanapkowego albo twarożku sernikowego
  • łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz
Jajka faszerowane pastą z wędzonej makreli i twarożku


Przygotowanie:
1. Jajka gotuję na twardo (jak ugotować jajko na twardo?) i studzę.
2. Obieram je i przekrawam na pół, wyciągam żółtka. Makrelę obieram z ości, dodaję do żółtek, dodaję też serek, majonez, doprawiam niewielką ilością soli (makrela jest słona więc soli nie za dużo) i pieprzu. Wszystko zagniatam widelcem na gładką pastę.
3. Farsz nakładam do białek. Podaję z chlebem razowym.



Smacznego!

1 komentarz: