18 kwietnia 2013

Cupcakes z kajmakiem i bananem

Cupcakes z kajmakiem i bananem

Cupcakes z kajmakiem i bananem wydają mi się być takim znanym, lubianym połączeniem, już choćby bardzo ostatnio popularne banofee pie. Tutaj jest i sam kajmak i masa zrobiona z serka kanapkowego i kajmaku. Lekko słonawy smak serka tylko podkreśla smak kajmaku i całej babeczki tak samo jak podkreślił smak czekolady w cupcakes czekoladowych z truskawkową niespodzianką. Z podanych proporcji wyszło mi 15 babeczek.

czas przygotowania: 5-10min
czas pieczenia: 20-25min
koszt: ok 7zł

Składniki:
  • 60g masła (miękkie - w temperaturze pokojowej)
  • 70g cukru - może być puder, łatwiej się utrze z masłem
  • 100g mąki
  • 60ml mleka
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na krem:
  • 100g serka kanapkowego i tutaj nie robię reklamy, ale powiem jakiego używam bo serek Twój Smak ma grudki więc mniej się nadaje, dobry będzie Philadelphia ale jest drogi, a ja używam serka Turek bo jest tańszy a ma gładką konsystencję.
  • 100ml śmietanki 30-36% do ubijania
  • 2 łyżeczki kajmaku z puszki - nie dosładzam jak czy kremie czekoladowym bo kajmak jest baaaardzo słodki.

Dodatkowo:
  • ok 8 łyżeczek kajmaku - nie umiem powiedzieć ile to wagowo ale jak masz całą puszkę to na pewno wystarczy ;)
  • 1 spory banan pokrojony w plasterki (ilość plasterków taka jak ilość babeczek)

Cupcakes z kajmakiem i bananem

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawiam na 180 stopni i zabieram się za przygotowanie ciasta. Masło ucieram z cukrem na gładką, jasną masę. Dodaję jajko i dalej miksuję.
2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia dodaję połowę do masy i miksuję, po chwili dodaję mleko, miksuję i resztę mąki, i oczywiście miksuje nadal aż masa będzie gładka i jednolita. Zdarza mi się, że masa się zwarzy, ale babeczki zawsze wychodzą.
3. Przygotowanym ciastem napełniam papilotki włożone do silikonowych foremek do połowy wysokości, ciasto jest dość gęste więc trzeba to robić na oko.
4. Piekę je przez 20 min, po tym czasie sprawdzam patyczkiem i ewentualnie piekę jeszcze kilka minut.
5. Teraz krem, najpierw miksuję serek z kajmakiem i cukrem, osobno ubijam śmietanę i łączę obie masy.
6. W gotowych, ostudzonych babeczkach wydrążam łyżeczką mała dziurę, to co wydłubałam zjadam(żeby sprawdzić czy są dobre), a do środka nakładam pół łyżeczki kajmaku. Nakładam krem i dekoruję plasterkiem banana.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm, pycha... Uwielbiam połączenie bananów i karmelu :)

    OdpowiedzUsuń