Na blogach, nie wiem czy na stołach też bo tam nie mam wglądu, ale kiedy wpisuję lassi w wyszukiwarkę wyskakują mi tylko i wyłącznie przepisy na mango lassi. A ja bardzo lubię lassi z imbirem i kardamonem - wytrawne, słone, można je pić ot tak sobie albo do obiadu. To świetny chłodzący napój idealny na gorące dni. Lekko spieniony rozcieńczony woda jogurt i przyprawy. Proste i pyszne. Podałam je do burgerów z czerwonej fasoli, kaszy i szpinaku.
czas przygotowania: mniej niż 5 min
koszt: ok 2,5zł
Składniki:
- 400g jogurtu naturalnego
- 250ml wody
- kilka szczypt kardamonu i imbiru
- sól
- ewentualnie można dodać odrobinę kurkumy do koloru
Przygotowanie:
1. Jogurt, wodę i przyprawy zmiksować blenderem tak żeby napój lekko się spienił. Można podawać z kostkami lodu i posypać przyprawami ale to bardziej przybranie.
Smacznego!
Ja chyba też wolę z mango. Ma wtedy delikatniejszy smak, a z kardamonem jest bardziej aromatyczne.
OdpowiedzUsuńuwielbiam lassi...wiadomo;) fajny blog ;)
OdpowiedzUsuń