20 czerwca 2013

Lassi z imbirem i kardamonem

Lassi z imbirem i kardamonem


Na blogach, nie wiem czy na stołach też bo tam nie mam wglądu, ale kiedy wpisuję lassi w wyszukiwarkę wyskakują mi tylko i wyłącznie przepisy na mango lassi. A ja bardzo lubię lassi z imbirem i kardamonem - wytrawne, słone, można je pić ot tak sobie albo do obiadu. To świetny chłodzący napój idealny na gorące dni. Lekko spieniony rozcieńczony woda jogurt i przyprawy. Proste i pyszne. Podałam je do burgerów z czerwonej fasoli, kaszy i szpinaku.

czas przygotowania: mniej niż 5 min
koszt: ok 2,5zł

Składniki:
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 250ml wody
  • kilka szczypt kardamonu i imbiru
  • sól
  • ewentualnie można dodać odrobinę kurkumy do koloru

Przygotowanie: 
1. Jogurt, wodę i przyprawy zmiksować blenderem tak żeby napój lekko się spienił. Można podawać z kostkami lodu i posypać przyprawami ale to bardziej przybranie.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja chyba też wolę z mango. Ma wtedy delikatniejszy smak, a z kardamonem jest bardziej aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam lassi...wiadomo;) fajny blog ;)

    OdpowiedzUsuń