6 stycznia 2014

Chleb drożdżowy z rodzynkami, z mąką razową

Chleb drożdżowy z rodzynkami z mąką razową, ciasto drożdżowe z rodzynkami


Chleb drożdżowy z rodzynkami, z mąką razową to trochę taki chlebek, trochę chałka drożdżowa, trochę buła.. To miało być klasyczne ciasto drożdżowe z rodzynkami, z prostokątnej foremki, a w między czasie kilka razy zmienił mi się zamysł. Najpierw zorientowałam się że moja blacha jest przyrdzewiała i będę musiała ją czymś wykładać, więc z lenistwa przerzuciłam się na okrągłą formę do tortu bo mam silikonową ze szklanym dnem. Pomyślałam też, że jeśli dodam trochę mąki razowej podniosę wartość odżywczą takiego ciasta (wtedy to nadal miało być ciasto) i prawie całkowicie pozbędę się wyrzutów sumienia podczas jedzenia kolejnych kawałków. A jak już wszystko ukulałam, położyłam na formę i zobaczyłam, że ciasta jest za mało żeby ją całą wypełnić, wypiekł mi się taki fajny okrągły bochenek, który z Mefem pokroiliśmy na kromki, żeby szybciej przestygł, posmarowaliśmy masłem i zjedliśmy cały na raz popijając mlekiem. Bardzo nam smakował, następnego dnia robiłam dwa kolejne w tym jeden na słono chleb drożdżowy z ziołami prowansalskimi - . Chlebek jest pyszny, lekki, nie zbija się w kluchę, polecam jak masz chwilę czasu na te wszystkie operacje typu zaczyn, wyrabianie, wyrastanie, znowu wyrabianie i wyrastanie, i pieczenie w końcu. Raz na jakiś czas na prawdę warto.

czas przygotowania: około 3 godzin
koszt: ok 3,5zł

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 135ml mleka
  • 1 jajko
  • 40g masła
  • 30g cukru (ja użyłam trzcinowego)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80g rodzynek (zależy od gustu, ja lubię dużo rodzynek w cieście, można z nich zrezygnować)

Chleb drożdżowy z rodzynkami z mąką razową, ciasto drożdżowe z rodzynkami


Przygotowanie:
1. Zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego - opis jak go zrobić znajdziesz klikając w link). Zaczyn możesz przygotować w osobnym naczyniu, ja robię to tak jak jest opisane, czyli w całości odmierzonej mąki robię dołek do którego dodaję łyżeczkę cukru, drożdże i ciepłe mleko. Odstawiam na 15 minut.
2. Dodaję jajko, resztę cukru i mleka, sól, i wyrabiam kilka minut aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki, wtedy dodaję roztopione masło i dalej wyrabiam aż ciasto całkowicie będzie odchodziło od ręki. Formuje kulę, zakrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - około 40-50 minut. Rodzynki zalewam gorącą wodą. 
3. Rodzynki osuszam ręcznikiem papierowym, dodaję do wyrośniętego ciasta i jeszcze raz wyrabiam, tyle, żeby wgnieść rodzynki w ciasto. Znowu lepię kulę, kładę na formę, zakrywam ściereczką i znowu zostawiam do wyrośnięcia  kolejne 40-50minut (aż podwoi objętość).
4. Piekarnik nastawiam na 180 stopni, grzanie góra dół bez termoobiegu i innych gadżetów bo mój piekarnik nie posiada takich opcji i piekę 35-40 minut. Studzę lekko w uchylonym piekarniku.
5. Podaję z masłem, takie lubię najbardziej, można posmarować dodatkowo jakimś dżemem albo jeść tak po prostu na sucho jak ciasto.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam drożdżowe, domowe wypieki. ciepły chlebek z rana to skarb! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśmy nasz akurat zjedli o 23, ani kawałek nie doczekał do rana, ale też bardzo nam smakował :)

      Usuń