23 marca 2014

Kremowa zupa z soczewicy curry z warzywami

Kremowa zupa z soczewicy curry z warzywami

Kremowa zupa z soczewicy curry z warzywami powstała trochę przez przypadek, kiedy chciałam zrobić puree ale dolałam za dużo wody do gotowania. Z przypadku wyszło mi pyszne danie. To właściwie gęsty krem, nie zupa. Coś pomiędzy zupą a drugim daniem, można się najeść. Ja osobiście uwielbiam curry, imbir, czosnek, takie smaki i połączenia to po prostu mój świat. Specjalnie nie mieszałam kremu z warzywami, po pierwsze ładniej wygląda niż gdyby była to jednolita masa a po drugie obie warstwy maja inne smaki i mnie taki posiłek bardziej cieszy. Kremowe curry wydaje mi się być trochę słodkawe, a sos warzywny kwaskowaty, gdzieś tam trafi się kawałek imbiru, ziarno czarnuszki. Pycha :) Podane proporcje są na 3-4 porcje. Jeśli masz ochotę na zieloną soczewicę, polecam przepis na zupę z zielonej soczewicy z marchewką i imbirem.

czas przygotowania: 25-30min
koszt: 8-10zł za całość

Składniki na krem z soczewicy:
  • 1,5 szklanki soczewicy czerwonej 
  • 3 szklanki wody
  • łyżeczka proszkowanej słodkiej papryki
  • płaska łyżka curry
  • 2 większe albo 3 mniejsze ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • olej
  • sól
  • pieprz
Składniki na "warzywa":
  • pół czerwonej cebuli
  • jedna średnia cukinia (400-500g)
  • puszka pomidorów (w sezonie świeże - ok 3 sporych pomidorów)
  • mały ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (zależy od grubości ale ok 1-2cm)
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • dodatkowo: roszponka, rukola albo jakieś kiełki
Kremowa zupa z soczewicy curry z warzywami


Przygotowanie:
1. Zaczynam od przygotowania kremu. Soczewicę płuczę, zalewam zagotowaną wodą i gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie doprawiam papryką, curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem, i dodaję łyżkę oleju. Gotuję jeszcze przez 5-10 minut. W tym momencie można popracować nad konsystencją jeśli chcesz żeby krem był bardziej rzadki dolej wody, jeśli chcesz żeby się zagęścił gotuj bez przykrycia to część wody odparuje. 
2. W czasie kiedy zupa się gotuje przygotowuję warzywa. Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na małej ilości oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażam ją. 
3. Kiedy cukinia trochę się podsmaży dodaję puszkę pomidorów (jeśli używasz świeżych pomidorów przed dodaniem sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę).
4. Gotując na średnim ogniu czekam aż część wody odparuje i sos zgęstnieje, w między czasie doprawiam świeżym posiekanym imbirem, uprażoną wcześniej czarnuszką, solą i pieprzem.
5. Zupę z soczewicy i warzywa podaję z roszponką.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz