czas przygotowania: 50min
chłodzenie ciasta: 30min
pieczenie: 10 i 25min
koszt porcji(4 torteletki): ok 8zł
Składniki na ciasto:
- 125g mąki
- 60g masła
- 1 żółtko
- sól
Składniki na nadzienie:
- 2 pomidory
- 200g cukinii
Składniki na sos:
- 50g dowolnego sera żółtego
- 50g sera pleśniowego – ja użyłam lazur
- 2 jajka
- kilka łyżek słodkiej śmietany
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta, przesianą mąkę łączę ze schłodzonym masłem, surowym żółtkiem i solą, wyrabiam je na jednolitą masę, należy to zrobić na tyle szybko żeby masło nie zaczęło robić się zbyt miękkie. Wyrobione ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok 30 minut.
2. Nastawiam piekarnik na 200 stopni, rozwałkowuję cisto do grubości kilku milimetrów i wykrawam kółka którymi wykładam foremki. Wysypuję na surowe ciasto fasolę, można też użyć grochu lub innych nasion tego typu i wstawiam do piekarnika na 10-12 minut.
3. Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotowuję warzywa, kroję drobno obrane wcześniej pomidory (tutaj możesz przeczytać jak obrać surowe pomidory), a cukinię kroję w cienkie plastry.
4. Przygotowuję sos serowy. Ścieram na tarce oba sery i mieszam je ze śmietaną, jajkami i doprawiam sola, pieprzem, papryką.
5. Wyciągam upieczone tarty i zsypuję nasiona, nakładam najpierw odrobinę sosu serowego, następnie układam plastry cukinii, pomidora i na koniec resztę sosu.
6. Zapiekam w piekarniku przez 25 minut. Podaję posypane siekaną natką pietruszki.
Smacznego!
1. Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta, przesianą mąkę łączę ze schłodzonym masłem, surowym żółtkiem i solą, wyrabiam je na jednolitą masę, należy to zrobić na tyle szybko żeby masło nie zaczęło robić się zbyt miękkie. Wyrobione ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok 30 minut.
2. Nastawiam piekarnik na 200 stopni, rozwałkowuję cisto do grubości kilku milimetrów i wykrawam kółka którymi wykładam foremki. Wysypuję na surowe ciasto fasolę, można też użyć grochu lub innych nasion tego typu i wstawiam do piekarnika na 10-12 minut.
3. Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotowuję warzywa, kroję drobno obrane wcześniej pomidory (tutaj możesz przeczytać jak obrać surowe pomidory), a cukinię kroję w cienkie plastry.
4. Przygotowuję sos serowy. Ścieram na tarce oba sery i mieszam je ze śmietaną, jajkami i doprawiam sola, pieprzem, papryką.
5. Wyciągam upieczone tarty i zsypuję nasiona, nakładam najpierw odrobinę sosu serowego, następnie układam plastry cukinii, pomidora i na koniec resztę sosu.
6. Zapiekam w piekarniku przez 25 minut. Podaję posypane siekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz