10 września 2012

Tartaletki z pomidorami, cukinią i sosem serowym

tartaletki z pomidorami, cukinią i sosem serowymTartaletki bo tak nazywają się małe tarty same w sobie nie są posiłkiem, traktuję je bardziej jako przystawki lub wspaniały dodatek do zup. Przepis na te, nieznacznie zmodyfikowany pochodzi z książki „Mała szkoła pieczenia”. Ja podałam je do zupy z cukinii curry z mlekiem kokosowym i krewetkami ale będzie pasował do każdej zupy z cukinii, pomidorów, dyni, brokuł czy innych warzyw. Polecam szczególnie jako dodatek do zup, które dzięki temu mogą stać się kompletnym posiłkiem.

czas przygotowania: 50min
chłodzenie ciasta: 30min
pieczenie: 10 i 25min
koszt porcji(4 torteletki): ok 8zł


Składniki na ciasto:
  • 125g mąki
  • 60g masła
  • 1 żółtko
  • sól
Składniki na nadzienie:
  • 2 pomidory
  • 200g cukinii
Składniki na sos:
  • 50g dowolnego sera żółtego
  • 50g sera pleśniowego – ja użyłam lazur
  • 2 jajka
  • kilka łyżek słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie:
1. Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta, przesianą mąkę łączę ze schłodzonym masłem, surowym żółtkiem i solą, wyrabiam je na jednolitą masę, należy to zrobić na tyle szybko żeby masło nie zaczęło robić się zbyt miękkie. Wyrobione ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok 30 minut.
2. Nastawiam piekarnik na 200 stopni, rozwałkowuję cisto do grubości kilku milimetrów i wykrawam kółka którymi wykładam foremki.  Wysypuję na surowe ciasto fasolę, można też użyć grochu lub innych nasion tego typu i wstawiam do piekarnika na 10-12 minut.
3. Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotowuję warzywa, kroję drobno obrane wcześniej pomidory (tutaj możesz przeczytać jak obrać surowe pomidory), a cukinię kroję w cienkie plastry.
4. Przygotowuję sos serowy. Ścieram na tarce oba sery i mieszam je ze śmietaną, jajkami i doprawiam sola, pieprzem, papryką.
5. Wyciągam upieczone tarty i zsypuję nasiona, nakładam najpierw odrobinę sosu serowego, następnie układam plastry cukinii, pomidora i na koniec resztę sosu.
6. Zapiekam w piekarniku przez 25 minut. Podaję posypane siekaną natką pietruszki.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz