11 września 2012

Spagetti z sosem pomidorowym czyli spagetti pomodoro

Makaron z sosem pomidorowym spagetti pomodoroBardzo smaczne i szybkie danie. Jedno z ulubionych mojego męża. Niby nic specjalnego, ale dobrze doprawione jest naprawdę pyszne. Można użyć jedynie pomidorów z puszki jednak teraz kiedy pomidorów jest pełno szczytem lenistwa byłoby nie dodanie świeżych soczystych pomidorów lub użyć jedynie świeżych. Jak większość sosów do makaronów powinien on być na tyle skoncentrowany i doprawiony, żeby po wymieszaniu z makaronem nadal było czuć jego smak. Jeśli jest za kwaśny potrzeba dodać trochę więcej soli ale granica jest wąska także ostrożnie. I oczywiście duża ilość oregano i bazylii oraz czosnek. Pikantności dodaje pieprz lub chilli.

czas przygotowania: 20min
koszt dla dwóch osób: ok 7zł


Składniki: 

  • 200-250g makaronu spagetti ja używam makaronu z pełnego ziarna
  • 2 pomidory
  • puszka pomidorów mogą być całe lub krojone
  • 100g sera żółtego, ja użyłam sera gouda, może być też podlaski, morski lub tradycyjnie - mozarella
  • kilka ząbków czosnku
  • pół cebuli
  • bazylia suszona i świeża
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej


Przygotowanie:
1. Makaron wstawiam do gotującej się osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju (jak gotować makaron), a pomidory obieram ze skórki (jak obrać pomidora).
2. Kroję dość drobno cebulę i szklę na patelni na oleju na małym ogniu, następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory.
3. Dopiero kiedy pomidory zmiękną i zrobi się z nich pasta dodaję pomidory z puszki. Doprawiam solą, pieprzem, i dość dużą ilością suszonej bazylii i oregano i gotuję żeby przyprawy puściły aromat a część wody odparowała, oczywiście kosztuję sos i ewentualnie doprawiam.
4. Dopiero po chwili gdy część wody już odparuje dodaję posiekany czosnek i świeżą bazylię. Jeśli masz zwyczaj wyciskania czosnku praską tutaj szczególnie polecam go posiekać aby w sosie były wyczuwalne jego kawałki.
5. Podaję posypane startym serem i udekorowane listkiem świeżej bazylii.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz