19 października 2012

Pęczak z grzybami i szpinakiem

pęczak z grzybami i szpinakiem
Idąc tropem risotto z grzybami i mając pewną jeszcze ilość grzybów w lodówce powstało bardzo podobne danie, a równocześnie zupełnie inne. Kasza pęczak z grzybami i szpinakiem żeby coś się zazieleniło na talerzu doprawiona gałką muszkatołową, trawą cytrynową, tymiankiem i świeżą natką pietruszki. Danie jednogarnkowe i bardzo pożywne:) Na wikipedii piszą, że pęczak otrzymywany z jęczmienia jest gatunkowo najgorszy z dostępnych (jest jeszcze kasza perłowa i łamana), nie wiem dlaczego, ponieważ pozostałe rodzaje powstają przez łamanie i mielenie całych ziaren czyli poddaniu ich dodatkowej obróbce. A powszechną prawdą jest, że im krótszy proces obróbki jedzenia, tym lepiej. Dzięki dużej zawartości węglowodanów złożonych pęczak jest sycący i dostarcza energii przez długi czas po posiłku. Zawiera również dużo wartościowych składników m.in. błonnik, białko roślinne, potas, fosfor, magnez, żelazo.

czas przygotowania: 25min
koszt 4 porcji: ok 12zł

Składniki:
  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 150g świeżego szpinaku
  • 300-400g grzybów
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • trawa cytrynowa proszkowana
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek świeży lub suszony
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz
pęczak z grzybami i szpinakiem



Przygotowanie:
1. Kroję grzyby w plastry i wrzucam na rozgrzany w garnku olej.
2. Kiedy się podsmażą dorzucam wypłukaną na sitku kaszę i zalewam 3 szklankami wody.
3. Dodaję przyprawy: liść laurowy, ziela angielskie, trawę cytrynową, tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i zakrywam pokrywką.
4. Po 15 minutach dodaję opłukane i podarte liście szpinaku. Sprawdzam stan ugotowania kaszy, ewentualnie jeśli jest twardawa a wody już nie ma dolewam trochę.
5. Podaję posypane posiekaną natka pietruszki.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Czy można pęczak zastąpić kaszą gryczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąpić można na pewno. Ale wiadomo smak będzie trochę inny, i jest jeszcze jeden haczyk. Kasza gryczana z reguły jest raczej sypka a pęczak trochę się klei więc konsystencja będzie inna. Jednak zaryzykowałabym spróbować myślę że będzie smacznie!

      Usuń
  2. Super, bardzo dobre :)) ja dodałam jeszcze pieczarkowego sosu :)

    OdpowiedzUsuń