czas przygotowania: 30min
koszt: ok 10zł (ok 4 porcje)
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu do risotto
- pół brokułu
- 140g kukurydzy
- 40g sera dziugas lub innego twardego aromatycznego sera typu parmezan
- pół papryczki chilli
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- 1 kostka rosołowa
- sól
- olej
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewam kilka łyżek oleju, wrzucam ryż i mieszam aż się zeszkli (nasiona zrobią się lekko przezroczyste).
2. Zalewam pierwszą porcją wody lub, jeśli ma być tradycyjnie, szklanką wina.
3. Kiedy pierwsza porcja płynu zostanie całkowicie wchłonięta dolewam kolejną porcję wody - około 1 szklankę, a z nią dodaję kostkę rosołową, gałkę muszkatołową i kardamon.
4. Po wchłonięciu płynu przez ryż dodaję kolejną jego porcję a z nią posiekaną papryczkę chilli.
5. Z kolejną porcją wody dodaję wg, uznania sól i doprawiam gałką lub kardamonem jeśli jest taka potrzeba (potrzebę weryfikuję próbując).
6. Ryż jest prawie miękki, dolewam ostatnią porcję wody a z nią dodaję rozdrobniony na mniejsze kawałki brokuł.
7. Po paru minutach wyłączam gaz i dodaję starty na drobnej tarce ser, mieszam i zostawiam na chwilę.
8. Podaję ze świeżą rukolą i odrobiną świeżego chilli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz