20 listopada 2012

Risotto z brokułem, kukurydzą, chilli i rukolą doprawione kardamonem i gałką muszkatołową

risotto z brokułem, kukurydzą, chilli i rukoląLepszy opis za długi niż za krótki i niewiele mówiący.. Za oknem szaro i zimno, przynajmniej w mieście nie widać pięknej złotej jesieni, dlatego na talerz aż cisną się świeże kolory. Żółta kukurydza, zielony brokuł, czerwone chilli, sama nie wiem czy to wspomnienie jesieni czy oczekiwanie na wiosnę. I czy kompozycja była kierowana smakami czy kolorem. Finalnie wyszło bardzo smacznie, lekko słodkawe, lekko pikantne risotto z brokułem, kukurydzą i chilli. Polecam również wypróbowanie przepisu na risotto z grzybami i inne warianty znajdujące się w dziale dania z ryżem.

czas przygotowania: 30min
koszt: ok 10zł (ok 4 porcje) 

Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu do risotto
  • pół brokułu
  • 140g kukurydzy
  • 40g sera dziugas lub innego twardego aromatycznego sera typu parmezan
  • pół papryczki chilli
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • olej

Przygotowanie:
1. Do garnka wlewam kilka łyżek oleju, wrzucam ryż i mieszam aż się zeszkli (nasiona zrobią się lekko przezroczyste).
2. Zalewam pierwszą porcją wody lub, jeśli ma być tradycyjnie, szklanką wina.
3. Kiedy pierwsza porcja płynu zostanie całkowicie wchłonięta dolewam kolejną porcję wody - około 1 szklankę, a z nią dodaję kostkę rosołową, gałkę muszkatołową i kardamon.
4. Po wchłonięciu płynu przez ryż dodaję kolejną jego porcję a z nią posiekaną papryczkę chilli.
5. Z kolejną porcją wody dodaję wg, uznania sól i doprawiam gałką lub kardamonem jeśli jest taka potrzeba (potrzebę weryfikuję próbując).
6. Ryż jest prawie miękki, dolewam ostatnią porcję wody a z nią dodaję rozdrobniony na mniejsze kawałki brokuł.
7. Po paru minutach wyłączam gaz i dodaję starty na drobnej tarce ser, mieszam i zostawiam na chwilę.
8. Podaję ze świeżą rukolą i odrobiną świeżego chilli.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz