8 grudnia 2012

Korzenno-słodka zupa z dyni z marchewką, kukurydzą, czerwona cebulą i imbirem

Korzenno-słodka zupa z dyni z marchewką, kukurydzą, czerwona cebulą i imbirem
Przyszły pierwsze śniegi, a ja wracam do jesieni. Na blogach teraz zatrzęsienie przepisów na świąteczne potrawy, głównie pierniczki, sezon dyniowych przepisów się skończył, ale pozwolę sobie jeszcze dwa razy powrócić z zupą dyniową. Swoją drogą teraz bardzo chętnie bym taką zupę zjadła bo i kolor i rozgrzewające właściwości mogą pozytywnie wpłynąć pod wieloma względami. Zupę pierwszą nazywam słodką bo i czerwona papryka, i kukurydza, i marchewka dają jej słodki posmak. Kukurydza chrupie między zębami, a przyprawy nadają tej zupie dyniowej charakteru jeśli można tak powiedzieć. A dodatkowo jest to bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Polecam!

czas przygotowania: 20-30min
koszt: ok 9zł (spory garnek)

Składniki:
  • ok 1,3kg dyni (pół mniejszej dyni)
  • 3 ziemniaki
  • 1kg marchewki
  • puszka kukurydzy
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • imbir proszkowany i kawałek świeżego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • olej
  • ser gouda 1-2 grubsze plasterki na talerz

Przygotowanie:
1. Dynię i ziemniaki kroje w kostkę, marchewkę w plastry a cebulę w kosteczkę. Imbir siekam drobno.
2. Cebulę szklę na oleju w garnku, kiedy się zeszkli zalewam wodą dodaję warzywa i przyprawy i gotuję aż warzywa zmiękną (ok10min.).
3. 3/4 warzyw wyławiam, miksuję blenderem. Dodaję kukurydzę, próbuję i doprawiam do smaku.
4. Podaję z pokrojonym w kostkę serem gouda.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz