czas przygotowania: 20min
koszt: ok 6zł (spory garnek)
Składniki:
- ok 1,3kg dyni (pół mniejszej dyni)
- 5 sporych pietruszek
- 3 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- pół papryczki chilli
- imbir świeży i proszkowany
- kardamon
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 kostka rosołowa
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Dynię i ziemniaki kroje w kostkę, pietruszkę w plastry. Siekam drobno czosnek, imbir i chilli. Wszystko to wrzucam do gotującej się wody.
2. Dorzucam kostkę rosołową, ziela angielskie, liście laurowe, wsypuję imbir i kardamon. Dodaję również 2 łyżki oleju.
3. Po kilku minutach kiedy warzywa lekko zmiękną a bulion nasiąknie smakiem przypraw próbuję i doprawiam solą i pieprzem wg uznania.
4. Część warzyw miksuję blenderem.
5. Zupę podaję z tartym żółtym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz