10 grudnia 2012

Ostatnia dyniowa propozycja w tym roku. Zupa z dyni z białą pietruszką

Zupa z dyni z białą pietruszką
Dynia to takie wdzięczne warzywo, w zależności od przypraw i dodatków można manipulować jej smakiem i dostosować go do potrawy. Ma ładny kolor, jest lekko słodkawa i dużo można z nią zrobić. Stąd moja ostatnia propozycja na dynię w tym sezonie, wygląda prawie tak samo jak poprzednia, jednak w smaku bardzo się różni. Jest troszkę kwaskowata i pikantna w przeciwieństwie do poprzedniej - słodkiej zupy dyniowej z marchewką i kukurydzą.  Zupa z dyni z białą pietruszką doprawiona imbirem, kardamonem i czosnkiem oraz rozgrzewającym chili.

czas przygotowania: 20min
koszt: ok 6zł (spory garnek)

Składniki:
  • ok 1,3kg dyni (pół mniejszej dyni)
  • 5 sporych pietruszek
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli
  • imbir świeży i proszkowany
  • kardamon
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:
1. Dynię i ziemniaki kroje w kostkę, pietruszkę w plastry. Siekam drobno czosnek, imbir i chilli. Wszystko to wrzucam do gotującej się wody.
2. Dorzucam kostkę rosołową, ziela angielskie, liście laurowe, wsypuję imbir i kardamon. Dodaję również 2 łyżki oleju.
3. Po kilku minutach kiedy warzywa lekko zmiękną a bulion nasiąknie smakiem przypraw próbuję i doprawiam solą i pieprzem wg uznania. 
4. Część warzyw miksuję blenderem.
5. Zupę podaję z tartym żółtym serem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz