6 lutego 2013

Okrągłe pączusie, małe pączki z cytrynowym lukrem

pączusie, małe pączki


Pączusie są wykonane z tego samego ciasta co zwykłe pączki. Całe wykonanie jest takie samo jak tamtych są jedynie mniejsze i nie są nadziane. Podałam je polane cytrynowym lukrem. Wskazówki dotyczące wykonania ciasta znajdują się w poście o cieście do pączków i o samych pączkach. Wykonywałam je ze ścinków ciasta po zwykłych pączkach ale z 500g mąki wyjdzie ich ok 80-100 sztuk.

czas przygotowania: 2,5 godziny
czas smażenia: 30min
koszt (porcja z 500g mąki): ok 10zł (6zł ciasto+lukier+smalec do smażenia)

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 230ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 20g drożdży świeżych lub 10g suszonych
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 800g smalcu

Dodatkowo: sok jednej cytryny i cukier puder wymieszane w takich ilościach żeby lukier był gęsty.

pączusie, małe pączki


Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności przygotowuję zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiewam do miski na środku robię dołek, do którego wkruszam drobno drożdże zasypuję łyżeczką cukru i zalewam letnim mlekiem do zakrycia drożdży.
2. Do gotowego zaczynu dodaję podgrzaną resztę mleka, jajka, żółtka, cukier i wyrabiam przez około 5 minut.
3. Dodaję roztopione ale chłodne masło oraz spirytus i nadal wyrabiam przez kolejne 10 minut aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Nadal będzie odrobinę lepkie dlatego przekładam je do miski wysypanej odrobiną mąki.
4. Zakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny aż co najmniej podwoi swoją objętość.
5. Ciasto wyciągam na blat, rozwałkowuję na grubość ok 1cm i wykrawam krążki kieliszkiem (tym razem akurat przygotowywałam pączusie ze skrawków ciasta po pączkach i po prostu odrywałam małe porcje i formowałam je w kulki).
6. Gotowe kuleczki zakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na 20-30min - powinny podwoić swoją objętość.
7. Gdy temperaturę tłuszczu mam już ustawioną zaczynam smażenie, smażę po kilkanaście pączusiów na raz,  co jakiś czas mieszając żeby były złociste ze wszystkich stron. Gotowe pączki wykładam na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym żeby zebrać nadmiar tłuszczu.
8. Kiedy pączki lekko przestygną polewam je lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz