6 lutego 2013

Drożdżowe zawijaski cynamonowe

Drożdżowe zawijaski cynamonowe


Zawijaski cynamonowe powstały przy okazji tłusto czwartkowych pączków, z tego samego ciasta. Więcej wskazówek na temat udanego ciasta drożdżowego do pączków, pączuszków i takich właśnie zawijasków w podanym linku a tutaj o samum wykonaniu.

czas przygotowania: 2,5 godziny
czas smażenia: 30min
koszt (porcja z 500g mąki): ok 10zł (6zł ciasto+lukier+smalec do smażenia)

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 120g cukru
  • 120g masła
  • 20g drożdży świeżych lub 10g suszonych
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 800g smalcu lub oleju rzepakowego
  • dodatkowe kilka łyżek cukru
  • cynamon

Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności przygotowuję zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiewam do miski na środku robię dołek, do którego wkruszam drobno drożdże zasypuję łyżeczką cukru i zalewam letnim mlekiem do zakrycia drożdży.
2. Do gotowego zaczynu dodaję podgrzaną resztę mleka, jajka, żółtka, cukier i wyrabiam przez około 5 minut.
3. Dodaję roztopione ale chłodne masło oraz spirytus i nadal wyrabiam przez kolejne 10 minut aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Nadal będzie odrobinę lepkie dlatego przekładam je do miski wysypanej odrobiną mąki.
4. Zakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny aż co najmniej podwoi swoją objętość.
5. Ciasto wyciągam na blat, rozwałkowuję na grubość ok 1cm starając się żeby kształt był możliwie prostokątny.
6. Posypuję warstwą cukru i spora ilością cynamonu, zawijam w roladę i kroję na centymetrowej grubości plastry. Zakrywam ściereczką na 20-30 minut żeby wyrosły.
7. Gdy temperaturę tłuszczu mam już ustawioną zaczynam smażenie, smażę po kilka zawijasków na raz, kiedy zrobią się złociste obracam je na drugą stronę. Gotowe zawijaski wykładam na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym żeby zebrać nadmiar tłuszczu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz