3 kwietnia 2013

Biała kiełbasa w piwie z cebulką

biała kiełbasa w piwie z cebulką


Nie wiedziałam jak to opisać. Bo poza tym że to biała kiełbasa w piwie i z cebulką to sos jest z dodatkiem miodu i musztardy. Cebula jest skarmelizowana dlatego sos jest ciemny i lekko zagęszczony zasmażką. Ma słodkawy smak, da się też wyczuć smak piwa i musztardy.

czas przygotowania: 40min
koszt: ok 10zł

Składniki:
  • 4 białe kiełbasy
  • spora cebula czerwona
  • 300ml jasnego piwa
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki (jeśli używasz płynnego miodu to 3-4) miodu
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • łyżeczka mąki

Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w piórka. Na niewielkiej ilości oleju w garnku podsmażam ją na małym ogniu. Nie warto się spieszyć jeśli się nie skarmelizuje sos nie ściemnieje i nie będzie miał odpowiedniego smaku.
2. Dodaję kiełbasy i podsmażam je lekko z obu stron.
3. Zalewam kiełbasy piwem, dodaję niewielka ilość soli (sos się zredukuje), pieprz, miód i musztardę. Zakrywam pokrywką i duszę 10 minut.
4. Przewracam kiełbasę na druga stronę bo nie była w całości zakryta piwem i dusze kolejne 15 minut pod przykryciem.
5. Wyjmuję kiełbasy. Łyżeczkę mąki mieszam z pół szklanki wody i dodaje do sosu. Mieszam aż zgęstnieje, wkładam kiełbasę z powrotem.
6. Podaję z pure ziemniaczanym lub z chlebem razowym.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Smaczna, jedna porcja takich pyszności to stanowczo za mało:)

    OdpowiedzUsuń