10 czerwca 2013

Kotlety / burgery z tofu i czerwonej fasoli

Kotlety / burgery z tofu i czerwonej fasoli


Wegetariańskie kotlety z tofu i czerwonej fasoli to pyszny dodatek.. A może nie dodatek tylko właśnie element przewodni, który można podać z dodatkiem kaszy, ryżu, w "hamburgerze". Strasznie mnie śmieszą te nazwy wegetariańskiego jedzenia udającego mięso. Hamburger znaczy burger z wieprzowiny, albo wegetariański schabowy, schab to też mięso wieprzowe, flaczki wegetariańskie... Wracam do tematu. Nie wiem czy można powiedzieć, że tofu jest wdzięczne bo co to za wdzięczność kiedy prawie nie ma smaku. Jest wdzięczne dopiero kiedy dobrze i mocno się je doprawi nadając mu jakiś charakter, tak też zrobiłam.. Z tej ilości składników przygotowałam 9 burgerów.

czas przygotowania: ok 20min
koszt: ok 6zł

Składniki:
  • kostka tofu naturalnego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • jajko
  • 50g bułki tartej
  • curry
  • imbir
  • kardamon
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Tofu kruszę do miski, dodaję opłukaną fasolę i miksuję blenderem na gładką masę. Ewentualnie można rozgnieść widelcem ale masa nie będzie jednolita.
2. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko i przyprawy - curry, kardamon i imbir w sporych ilościach. Zacznij od pół łyżeczki  każdej przyprawy i po wymieszaniu sprawdź smak masy. Według własnego uznania dopraw mocniej. Oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam.
3. Z masy lepię okrągłe płaskie burgery, które obtaczam w mące i smażę na niewielkiej ilości oleju.
4. Podałam z kaszą gryczaną z orzechami i szpinakiem z lazurem.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Robiłaś może kiedyś te kotlety na grillu? Jestem ciekawa czy się nie rozpadną na tackach : )

    OdpowiedzUsuń
  2. 'Hamburger' nie jest 'burgerem z wieprzowiny', jak to określiłaś.
    'Ham-' nie pełni tutaj funkcji szynki, czyli części mięsa wieprzowego. Nazwa 'hamburger' pochodzi od nazwy miasta Hamburg, bo tam zostały 'wynalezione' hamburgery.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! nie wiedziałam.. Dzięki za naprostowanie tego tematu, na prawdę byłam szczerze przekonana, że chodzi o mięso. Dziękuję :)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł:) Przed chwilą zrobiłam, ale bez obtaczania w mące przed smażeniem. Podałam z ryżem i peperonatą. Wyszło pysznie.

    OdpowiedzUsuń