17 czerwca 2013

Razowe racuchy z rabarbarem


Razowe racuchy z rabarbarem


Pyszne słodkawe razowe racuchy z rabarbarem, który swoim kwaśnym smakiem tylko dodaje im uroku. Można zrobić je używając tylko mąki pszennej, ale ja przeważnie robię je mieszając mąki pszenną i razową co by było trochę zdrowiej i pożywniej. Wiem, że wiele osób robi racuchy z drożdżami, ale u mnie w domu nie było takiego zwyczaju i tak już mi zostało. Co nie znaczy, że nie spróbuję kiedyś takich na drożdżach i może się na nie przerzucę. Jestem ciekawa jak jest u was w domu? Racuchy z drożdżami czy bez??

czas przygotowania: 40min - na dwie patelnie będzie szybciej :)
koszt: ok 4zł (wyszło mi 20 racuchów)

Składniki:
  • 150g mąki razowej żytniej
  • 150g mąki pszennej
  • 300g rabarbaru
  • 150ml  mleka
  • 175ml ( taki miałam kubeczek) jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Razowe racuchy z rabarbarem


Przygotowanie:
1. Rabarbar myję, kroję w plastry ok 1cm i zasypuje łyżką cukru. Mieszam i odstawiam na bok.
2. Przygotowuję ciasto na racuchy, jajka krótko miksuję z cukrem aż zaczną się robić puszystą masą, dodaję pozostałe składniki - mąki, sodę, proszek do pieczenia, mleko, jogurt, ekstrakt, olej i mieszam na jednolitą masę.
3. Rozgrzaną patelnię przecieram ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Robię tak, żeby na patelni nie było za dużo tłuszczu podczas smażenia.
4. Wylewam chochlą porcję ciasta i układam na wierzchu rabarbar. Robiłam to na oko i akurat mi starczyło na wszystkie placki. Możesz też wymieszać rabarbar z ciastem. Smażę na małym/średnim ogniu aż będą złociste z obu stron. Jeśli zostanie ci trochę rabarbaru, możesz dodać jeszcze odrobinę cukru i podsmażyć go na patelni aż zmięknie. Taki rabarbarowy dżem też podaj do racuchów.
5. Podaję z cukrem pudrem. Można podać też z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, bitą śmietaną, albo wymieszać cukier z cynamonem.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. mniam mniam, a wlasnie sie zastanawialam co robic na śniadanie! :) u mnie w domu babcia zawsze robila racuchy drożdzowe, tez pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakują tak rewelacyjnie jak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dawno już nie jadłam rauchów! ja właśnie pamiętam takie mamine, drożdżowe. kiedyś próbowałam je odtworzyć, ale to już nie było to samo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem po co robić "razowe" racuchy. Nie dość że dużo mniej smaczne to jeszcze niezdrowe. Mąka razowa zawiera o wiele więcej składników wrogich naszemu układowi odpornościowemu min duże ilości kwasu fitynowego, powoduje uszkodzenia śluzówki jelit i tym samym zespół nieszczelnego jelita. Jeżeli w ogóle spożywać mąkę to jak najbardziej oczyszczoną, aby jak najmniej obciążać układ trawienny i odpornościowy. Jeśli chodzi o rzekomą zawartość pierwiastków śladowych w pełnych ziarnach zbóż, jest to zwykły mit. Kawałek mięsa lub podrobów czy ryby zawierają ich o wiele więcej, nie mówiąc o żółtkach jaj.

    OdpowiedzUsuń