3 lipca 2013

Wegetariański "hamburger" z tofu i czerwonej fasoli

Wegetariański "hamburger" z tofu i czerwonej fasoli


Po przepis na same kotlety z tofu i czerwonej fasoli odsyłam do posta w linku. Tutaj chodzi raczej o propozycję ich podania. W tamtym wpisie podałam te kotlety do kaszy i szpinaku jako danie obiadowe. Za to jako kolację, może jakiś lunch czy coś bo mi taki obiad nie do końca pasuje, proponuję wykorzystać kotlety z tofu i czerwonej fasoli do zrobienia wegetariańskiej kanapki aka "hamburgera" aka wegeburgera. Jeśli chodzi o składniki podaję tylko mniej więcej to czego użyłam, ale oczywiście wybór jest większy. Ogórek zielony, konserwowy, kiszony, cebula, pomidor, sałata zwykła masłowa albo rukola, roszponka, karbowana czy inny rodzaj zieleniny, kiełki, szpinak, oliwki, ser, pieczarki, musztarda, majonez, keczup, przyprawy, bułki kajzerki, specjalne do burgerów, grahamki czy ciemne pieczywo.. Wybór jest ogrooomny..

czas przygotowania: 40min
koszt: zależy od ilości ale np 4 takie wegeburgery to ok 8zł

Składniki:
  • kotlety z tofu i czerwonej fasoli - przepis jest na ok 9 kotletów jeśli chcesz przygotować powiedzmy 4 podziel proporcje na pół
  • bułki
  • pomidor
  • świeży szpinak
  • ser żółty
  • czerwona cebula
  • keczup
  • majonez
  • sól
  • pieprz
Wegetariański "hamburger" z tofu i czerwonej fasoli


Przygotowanie:
1. Przygotowuję kotlety z tofu i czerwonej fasoli.
2. Wszystkie dodatki kroję w plastry, szpinak myję, bułki przekrawam na pół.
3. Na dolne połówki bułek kładę liść szpinaku, burgera i ser żółty. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na górną półkę i zostawiam aż ser się roztopi. Kiedy ser jest prawie roztopiony możesz na chwilę włożyć górne połówki bułek żeby był ciepłe i chrupiące.
4. Wyciągam bułki z piekarnika i układam pozostałe składniki - cebulę, jeszcze raz szpinak, pomidora. W między czasie smaruję keczupem i majonezem. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Na to górna część bułki i gotowe:)



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto powiedzial, ze burger musi zawierac mieso? Swietna ta twoja wersja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio chodzi za mną taki burger. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie:) Mam tylko pytanie, jaka gramatura tofu, bo Polsoi ma 180 g, ale widziałam też inne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałabym sprawdzić następnym razem w sklepie... Ale ok 180-200g nie więcej..

      Usuń