12 września 2012

Chocolate flan

chocolat flan creme caramel
Pora na deser. Nie wiem czy jest polski odpowiednik tej nazwy. Flan to po hiszpańsku budyń jednak nie zawiera mąki, piecze się go w kąpieli wodnej i długo chłodzi dlatego ile w nim budyniu nie wiem, w sklepach można dostać deser w proszku firmy Winiary o nazwie Creme Caramel. Tego się jednak nie piecze tylko wstawia bezpośrednio do lodówki ale to jest zaleta deseru z proszku, ja jednak poszukuję tradycyjnych receptur, dlatego postawiłam na ten przepis. To taki deser o jakim trzeba wiedzieć, że ma się na niego ochotę najlepiej z jednodniowym wyprzedzeniem. Chocolate flan jest popularny w krajach latynoamerykańskich, szczególnie w Meksyku tam podawany jest w wersji waniliowo-śmietankowej z dodatkiem cynamonu. Podaję przepis z pierwszej próby ale obiecuję, że będą jeszcze kolejne w innych smakach.

czas przygotowania: 20min
czas pieczenia: 50min
czas chłodzenia: kilka godzin, najlepiej cała noc, choć tak naprawdę na upartego można po prostu dobrze go schłodzić i zjeść po 1,5h
koszt całości: ok 9,5zł


Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok533ml)
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 60g czekolady gorzkiej
  • łyżeczka kakao
  • 80g cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
Z przepisu wychodzi ok 900ml masy, ilość porcji zależy od pojemności użytych foremek  jakich użyjesz. Mogą to być kokilki czy silikonowe foremki do babeczek.

akcesoria: garnek, łyżka, foremki które można zapiekać w piekarniku, mikser, miska.

Przygotowanie:
1. Zaczynam od przygotowania karmelu, który będzie się znajdował na dnie foremki. Rozpuszczam na małym ogniu cukier z dwoma łyżkami wody i kilkoma kroplami soku z cytryny. Trzeba to robić ostrożnie bo kiedy cukier zacznie karmelizować łatwo go przypalić. Kiedy karmel będzie przypominał kolorem jasny miód rozlewam go do foremek. Wlewam taką ilość żeby zakryć dno, ok 1mm.
2. Foremki odstawiam na bok nastawiam piekarnik na 160 stopni i zaczynam przygotowanie masy. Rozpuszczam czekoladę, dosypuję łyżeczkę kakao mieszam, dodaję mleko i ponownie mieszam.
3. Ubijam jajka i łączę je z mlekiem skondensowanym.
4. Łączę ze sobą obie masy. Muszę przyznać, że całość wyszła dość słodka także jeśli uważasz że twoja masa jest zbyt słodka możesz dolać jeszcze odrobinę mleka lub wcześniej odrobinę zmienić proporcje, ja podaję przepis dokładnie tak jak go zrobiłam.
5. Wlewam masę do foremek do 3/4 wysokości i wstawiam je do większej blachy do której nalewam wodę do połowy wysokości foremek.
6. Wstawiam do piekarnika, po 40-50 minutach sprawdzam małym nożykiem jak sprawa wygląda. Chocolate flan wyjmij z piekarnika jeśli nożyk lub patyczek wyszedł czysty i suchy. Po przestudzeniu wsadź desery do lodówki.


Aby wyciągnąć je z foremek wystarczy nożykiem objechać dookoła foremkę i odwrócić na talerz. Flan powinien wypaść a po nim rozpłynie się karmel który utworzy ładną błyszczącą taflę. Jeśli użyjesz foremek silikonowych łatwiej będzie go wyciągnąć i możliwe, że część cukru zamieni się w ładny karmelek którym możesz udekorować deser. Ja podaję go z malinami żeby złamać słodki smak, dobre będą też brzoskwinie, mango czy inne miękkie, kwaskowate owoce.

chocolat flan creme caramel



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam prawdziwego flanu, ale słyszałam o nim dużo - musi być pyszny! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam klasyczny jest mega i nawet prosto i przyjemnie się to robi. Twój wygląda tak, że utoczyła mi się ślinka!
    Nie miałam pojęcia, że winiary sprofanowało też creme caramel (świeć Panie nad duszą żuru, bolognese itd...). Ja im kiedyś podłożę za to zgniłe jajo!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to niestety jest, że teraz można wszystko w proszku kupić i dużo osób myśli, że to takie wspaniałe a przygotowanie samemu wielu z tych dań i deserów jest banalnie proste. Ja jestem zdecydowanie na NIE jeśli chodzi o takie gotowce..

      Usuń