28 października 2012

Sos grzybowy

sos grzybowySos grzybowy przygotowany ze świeżych podgrzybków dobrze pasuje do kaszy gryczanej czy jęczmiennej, jak również do klusek śląskich, pyz, ziemniaków, i mięs. Ja podałam go z tymiankowymi pulpetami.

czas przygotowania: 20min
koszt:

Składniki: ok 8zł
  • 300g grzybów
  • pół szklanki wody
  • 50ml śmietanki 12%
  • pół cebuli
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej




Przygotowanie:
1. Cebulę kroje drobno i podsmażam na patelni.
2. Kiedy lekko się podsmaży dodaję pokrojone w plastry grzyby. Podsmażam lekko.
3. Zalewam grzyby wodą i śmietanką, doprawiam solą, sporą ilością pieprzu i posiekaną natką pietruszki. 
4. Duszę 15min.
5. Podaję z kaszą gryczaną.

kasza z sosem grzybowym


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo pyszny sos ,łatwy do przyrządzenia ,Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń