Krokiety z kapustą i grzybami tak samo jak krokiety z pieczarkami doskonale pasują do barszczu, chyba dlatego tak bardzo kojarzą się z Wigilią. Ja uwielbiam kapustę z grzybami o każdej porze roku i w każdym daniu, w pierogach, krokietach, samą jako taką, zrobiony na niej kapuśniak czy bigos. Dlatego nie jest to propozycja wyłącznie świąteczna. Znacie jakieś inne zupy czy dania do których krokiety z kapustą i grzybami stanowią dobry dodatek?? Z podanych proporcji otrzymasz 10 krokietów
czas przygotowania: tak jak pisałam przy krokietach z pieczarkami, działanie na dwie patelnie znacznie przyspieszy pracę, bez tego robienie ich większej ilości jest dość czasochłonne. Zrobienie 10 sztuk to około 60min.
koszt: ok 10zł
Składniki na ciasto:
- 370ml (1,5 szklanki) mleka
- 250ml (1 szklanka) wody gazowanej
- 220g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
Składniki na farsz:
- 400-500g kapusty kiszonej
- 10-15g suszonych grzybów
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren pieprzu
Do panierowania:
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Grzyby moczę kilka godzin w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby zakryć grzyby), może być całą noc ale nie musi, po czym gotuję je w tej samej wodzie. Kiedy zmiękną odsączam je i kroję na mniejsze kawałki.
2. Dodaję kapustę i przyprawy, i gotuję aż kapusta będzie miękka.
3. Mieszam składniki na ciasto i smażę naleśniki. Patelnię przecieram natłuszczonym ręcznikiem papierowym żeby nie smażyć ich na zbyt dużej ilości tłuszczu.
4. Zawijam krokiety farsz kładąc na środek, zawijając brzegi i zwijając w rulonik.
5. Krokiety obtaczam w jajku rozmieszanym z odrobiną soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.
6. Smażę na patelni na złoto-brązowy kolor.
Smacznego!
Ciekawy przepis, a ja nie wyobrażam sobie krokietów, a tym bardziej pierogów bez barszczu czerwonego. Krokiety (farsz) zawsze przygotowywuję z nieźle ukiszonej kapusty z suszonymi prawdziwkami, do tego grom przypraw i zawinęte opiekam na dużej patelni. Poniżej podam łatwy, ale za to bardzo dobry przepis na swojski barszcz czerwony.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
• koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
• kostka rosołowa
• cebulka woda
• majeranek,
Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół.
Życzę smacznego!