23 stycznia 2013

Pstrąg pieczony z masłem ziołowym i migdałami

pieczone pstrągi z migdałami, pieczony sptrąg z masłem ziołowym i migdałami


Pyszny pstrąg pieczony o maślanym smaku z dodatkiem natki pietruszki, czosnku i kolendry, z chrupiącymi płatkami migdałów. Jak z prawie każdą rybą jest co prawda trochę zabawy z ościami przy jedzeniu ale mnie to nie zniechęca. Lubie jeść rękoma i się nie spieszyć, i to jest właśnie taki posiłek. Podałam go z kaszą bulgur z przesmażona cebulką i sałatką Waldorf. Rybę kupiłam dzień przed jedzeniem wpłukałam, wytarłam i zalałam sokiem z  jednej cytryny oraz doprawiłam solą i pieprzem. Podaję składniki na 4 ryby.

czas przygotowania: 30-40min
koszt: ok 32zł

Składniki:

  • 4 pstrągi patroszone
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki - kilka gałązek
  • kolendra najlepiej świeża ale może być też suszona
  • 4 płaskie łyżki masła
  • 30g płatków migdałów
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Zamarynowaną dzień wcześniej rybę kładę do naczynia w którym będę ją zapiekać.
2. Pietruszkę i kolendrę siekam i większość jej mieszam z masłem, solą i pieprzem. Ziołowe masło dzielę na 4 części i wkładam do pstrąga po jednej.
3. Posypuję pozostałą zieleniną i płatkami migdałów.
4. Zakrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekę 15 minut po czym zdejmuję folię i piekę kolejne 15-20 minut.
5. Podaję z kaszą bulgur (pasuje tu również ryż albo pieczone ziemniaki) i sałatką Waldorf.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy mozna dodac kolendre w ziarnach ?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziarna kolendry mają zupełnie inny smak niż liście, i nie każdy je lubi.. Ja bym nie dodawała, ale możesz spróbować:), można też dodać na przykład lubczyk albo zioła prowansalskie, albo zostać przy samej pietruszce..
      Pozdrawiam :)

      Usuń