23 stycznia 2013

Śledź pod pierzynką

śledź pod pierzynką


Ciąg dalszy przepisów świątecznych. Zasada jest prosta wszystko trzeba posiekać i zetrzeć jak najdrobniej, żeby wszystkie użyte składniki utworzyły "pierzynkę" dla śledzia. Lekką i delikatną. Jest kilka składników bez których nie wyobrażam sobie śledzia pod pierzynką i są takie które można dodać opcjonalnie, np. awokado. Ilość składników zależy od średnicy naczynia jakiego użyjesz.

czas przygotowania: moczenie śledzia całą noc i pieczenie buraka 1h to czynności które trzeba zaplanować wcześniej, a poza tym 30min
koszt: ok 10zł

Składniki:
  • 6 filetów śledzia a la matjas
  • spory burak
  • kilka ogórków kiszonych
  • 3 jajka na twardo (jak ugotować jajko na twardo?)
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • jabłko
  • majonez
  • jogurt
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Śledzia moczę przez noc w wodzie wymieszanej z mlekiem 1:1.
2. Buraka piekę przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. Ziemniaki gotuję, tak samo jajka - na twardo, cebulę siekam jak najdrobniej i sparzam ją wrzątkiem.
4. Wszystkie składniki - buraka, ziemniaki, ogórka, jabłko, jajka (ew. można posiekać) - trę na tarce o grubych oczkach, śledzia kroję na mniejsze kawałki.
5. Do naczynia wkładam kolejno warstwami kolejność nie gra roli bo na talerzu potem i tak wszystko się wymiesza.
6. Na koniec mieszam majonez ze śmietaną, solą i pieprzem i wykładam na sam wierzch. Wierzch można posypać natką pietruszki albo szczypiorkiem.



Smacznego!

1 komentarz: