25 marca 2013

Pancakes czekoladowe z bananem i polewą jogurtową

Pancakes czekoladowe z bananem i polewą jogurtową

Pancakes czekoladowe z bananem to modyfikacja przepisu podstawowego na pancakes. Modyfikacja to dużo powiedziane. Po prostu dodałam kakao. Banana można użyć tak jak ja na zdjęciu ale można też wtopić go układając plasterki na wierzchu placków od razu po wylaniu ciasta na patelnię. Jeśli chodzi o przepis podstawowy i jego modyfikacje mi najbardziej odpowiada wersja z mieszanki mąk pszennej i żytniej razowej pół na pół. Z podanych proporcji powstaje taka porcja jak na zdjęciu - 9 śniadaniowych racuchów. Nie wiem jak wam ale mnie się nawet podoba taka nazwa, i ciągle mam dylemat, którą wersję przyjąć.. Ogólnie to fajna opcja na śniadanie ale też na drugie śniadanie aka lunch, bo smakują też dobrze na zimno.

czas przygotowania: 20-30min
koszt: ok 2zł

Składniki:
  • 50g mąki pszennej
  • 50g maki żytniej razowej
  • 100ml mleka
  • 1 jajko
  • 5g kakao (1 czubata łyżeczka)
  • 30g miodu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej (do smażenia)

Dodatkowo:
  • 1 banan
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 15g cukru (do jogurtu)
Pancakes czekoladowe z bananem i polewą jogurtową


Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na pancakes wkładam do jednego naczynia i miksuję je do dokładnego połączenia się składników.
2. Ręcznik papierowy nasączam olejem i przecieram nim patelnię przed każdą porcją placków. Smażę na średnim ogniu. Czekoladowe pancakes przez zawartość kakao łatwiej się przypalają więc trzeba uważać. Banany tak jak pisałam w opisie możesz podać dopiero na talerz, a możesz po wylaniu ciasta na patelnię ułożyć plasterki na cieście.
3. Jogurt mieszam z cukrem.
4. Podaję tak jak na zdjęciu - polane jogurtem, z plasterkami bananów.



Smacznego!


3 komentarze: