23 kwietnia 2013

Kotlety z czerwonej fasoli a la de volaille

Kotlety z czerwonej fasoli a la de volaille


Długo się do nich zbierałam, książkę z której pochodzi przepis dostałam od babci dobrych kilka lat temu i zawsze intrygowały mnie kotlety z czerwonej fasoli ale ich czas nadszedł dopiero teraz.. Napisałam a la de volaille bo w środku schowane jest masło z czosnkiem i pietruszką.. Poza tym nie ma podobieństw. Kotlety są wegetariańskie, pyszne. Podałam je z naturalnym ryżem i surówką, z podanych proporcji wychodzą 3-4 kotlety z w zależności od wielkości. Przepis pochodzi z książeczki z serii "Z kuchennej półeczki" - Kuchnia wegetariańska, Jenny Stacey.

czas przygotowania: 25-30min
koszt: ok 6,5zł

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 50g bułki tartej + jeszcze trochę do panierowania
  • 15g masła do masy + 60g do farszu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół cebuli
  • pół pora
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:
1. Na początku przygotowuję masło czosnkowe. Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam z masłem, łyżką posiekanej natki pietruszki, solą i pieprzem. Można nadać mu jakiś konkretny kształt, żeby łatwiej było dzielić na porcje, i wkładam do lodówki.
2. Na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę, pokrojonego w półplasterki pora i seler naciowy.
3. W misce rozdrabniam tłuczkiem odcedzoną  i opłukaną fasolę i mieszam z 50g bułki tartej, zawartością patelni, pozostałą posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem.
4. Z masy lepię owalne kotlety, do każdego wkładam kawałek masła czosnkowego.
5. Obtaczam je w roztrzepanym jajku i panieruję w bułce tartej.
6. Smażę ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju aż złapią złocisty kolor.
7. Podaję z naturalnym ryżem i surówką.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Piękne, wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi sie podobaja! Robilam juz fasolowe burgery, teraz pora na kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie, ja też tylko burgery wcześniej robiłam. Spróbuję na pewno Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja za to nie robiłam burgerów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i smakowały nam :-) Fajna odmiana do kotlecików z mięska... z pewnością jeszcze nieraz je zrobię. Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się ,że wyszły i smakowały. Pozdrawiam:)

      Usuń