28 marca 2014

Placki z dyni z imbirem

placki z dyni z imbirem


Można powiedzieć, że przepis na placki z dyni z imbirem jest jeszcze ciepły bo był to nasz dzisiejszy obiad. Już dawno nie wrzucałam przepisu tak szybko po zrobieniu go. Do zrobienia placków z dyni zainspirowała mnie dzisiejsza historia. Jakiś czas temu widzieliśmy z Mefem taką babuńkę z balkonikiem przemierzającą ulicę, która wydała nam się urocza. Z tego gdzie przechodziła wywnioskowaliśmy, że nie do końca uznaje światła, czy pasy dla pieszych, woli chodzić skrótami. Babunia wspinała się ze swoim wózeczkiem na wysoki krawężnik. I tak patrzyliśmy na nią z uśmiechem, jakiś młody gościu pomógł jej wjechać na chodnik. Fajny obrazek. I tak się złożyło, że Mefo dzisiaj przypadkiem spotkał tą babunię i się z nią zapoznał, pogadali sobie przy kawce i jedną z historii, które mu opowiedziała była związana z jej dzieciństwem. Historia była długa ale wspomniała o swojej ulubionej potrawie z dzieciństwa, którą były właśnie placki z dyni. Jesteśmy umówieni, żeby jej któregoś dnia takie placki przynieść, a nam już dzisiaj zachciało się spróbować. Okazuje się, wcześniej nie zwracałam na to uwagi, że nawet wiosną można kupić na targu kawałek dyni i tak też zrobiliśmy. Domyślam się, że kilkadziesiąt lat temu w europie rzadko dodawali do takich placków imbir (a może się mylę, kto wie..), ale ostatnio imbir w mojej kuchni jest dodawany prawie do wszystkiego, a kto nie wiedział ten już wie, że to pyszne połączenie. Przepis jest banalnie prosty, z podanych proporcji wyszło mi 12 placków.

czas przygotowania: 15 minut + smażenie, na tą porcję to było jakieś 20minut
koszt: zależy od tego, czy jest sezon na dynię, czy nie - 5-9zł

Składniki:
  • ok 800g dyni
  • 1 duże jajko albo dwa mniejsze
  • 100g mąki pszennej(4 czubate łyżki), można zastąpić np mąką kukurydzianą
  • 3 łyżki posiekanego, świeżego imbiru (ewentualnie 1,5-2 łyżeczki proszkowanego)
  • łyżka białego sezamu i łyżka czarnego (można dać dwie łyżki białego albo pominąć)
  • ok 3 łyżki łuskanych pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
placki z dyni z imbirem


Przygotowanie:
1. Dynię pozbawiam pestek, obieram ze skóry i trę na tarce o grubych oczkach.
2. Do startej dyni dodaję jajko, imbir, mąkę, sól, pieprz, sezam i posiekane na mniejsze kawałki pestki dyni. Wszystko mieszam.
3. Smażę na oleju na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron.
4. Podaję z rukolą, pomidorami. Można podać z jakąś sałatą, z sosem pomidorowym, ze śmietaną albo jogurtem greckim.




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, samo zdrowie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam danie z podobnego przepisu jakiś czas temu, były to placki z dyni a na to sos z kurczaka QAFP oraz pieczarek. Ciasto na placuszki było podobne do Twojego, nie dodałam jedynie imbiru, bo za nim nie przepadam :). Polecam te placuszki z sosem bo są genialne :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na prawdę to baza jest jedna a do niej można dodać to co się lubi najbardziej:) pozdrawiam

      Usuń
  3. Smażyć proponuję na oleju kokosowym pycha:-)

    OdpowiedzUsuń