27 lipca 2012

Owsianka ze smażonym jabłkiem i orzechami włoskimi

owsianka ze smazonym jablkiem i orzechami
Śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a to mój pierwszy i równie ważny wpis. Od lat nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania, wielokrotnie przekonałam się na własnej skórze, że bez niego nic nie zdziałam. Dostarcza ono ważnych składników dzięki którym mamy siłę na dużą część dnia a nasz mózg może pracować. Ale można zjeść ŚNIADANIE i "śniadanie" a różnica jest ogromna! To co jest nam potrzebne na początku dnia najbardziej to węglowodany, czyli cukry - proste i złożone. A owsianka to posiłek który dostarcza nam obu. Wiele razy przekonałam się również, że jajecznica (mimo, że bardzo ją lubię), i kanapki to nie to samo, odczucie głodu przychodzi po nich bardzo szybko. Dlatego wolę wstać 20min wcześniej i gotować owsiankę niż klepać 5 kanapek na później. Mogłabym pisać i pisać a to ma być tylko skromny wstęp. Jeśli masz jakieś pytanie to proszę zadaj je w komentarzu.

czas przygotowania: 15min
koszt: 2-3zł

Składniki na jedną porcję:
  • mleko - 200-300ml (1-1,5 szklanki)
  • płatki - 40-60g (1/3-1/2 szklanki)
  • jabłko
  • łyżeczka masła
  • cukier
  • cynamon
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:
1. Gotuję płatki owsiane z mlekiem na małym ogniu żeby napęczniały, w tym samym czasie obieram jabłko i kroję na kawałki.
2. Smażę jabłko na łyżeczce masła, zasypuję cynamonem i cukrem.. no powiedzmy dwiema łyżkami, za to nie słodzę owsianki.
3. Siekam orzechy.
4. Nakładam na talerz owsiankę, podsmażone jabłko i posypuję orzechami.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Próbowałam dzisiaj - pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, cieszę się:) muszę wrócić do owsiankowych przepisów, dzisiaj jadłam z kakao i bananem:)

    OdpowiedzUsuń