18 października 2012

Mus czekoladowy

mus czekoladowy
Mus czekoladowy, lekki, puszysty i czekoladowy przede wszystkim. Kolejny deser który przeszedł kilka prób w poszukiwaniu odpowiednio czekoladowego, odpowiednio słodkiego smaku, odpowiednio puszystej i odpowiednio zwartej konsystencji, a po próbach jest gotowy na publikację. Wszystko rozchodzi się o ubicie wszystkich tych składników, które tylko da się ubić, delikatnym ich wymieszaniu i solidnym schłodzeniu. Polecam też mus czekoladowy w wersji pikantnej z sosem z mango!

czas przygotowania: 20min
czas chłodzenia: 1,5 godziny
koszt 2 deserów o pojemności 200ml: 3,5zł

Składniki:
  • 1 jajko
  • 100ml śmietany 30% lub 36%
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 10g masła
  • łyżka cukru

Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczam z czekoladą w mikrofalówce. Jeśli nie wiesz jak rozpuścić czekoladę tak żeby jej nie przypalić kliknij w link.
2. Żółtko ubijam z łyżką cukru na biało-kremową  gładką masę.
3. Ubijam białko z odrobiną soli – ale naprawdę odrobiną bo będzie słony deser.
4. Ubijam śmietanę.
5. Łączę wszystko mieszając delikatnie.
6. Rozlewam do miseczek i wstawiam do lodówki na 1,5 godziny.
7. Wyjmuję na kilka minut przed podaniem. Mus czekoladowy można ozdobić bitą śmietaną, biszkoptem lub owocami. Można niczym nie ozdabiać:)




Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Mmmmm <3 Nigdy takiego nie jadłem ,ale pewnie meeeeegaaa :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) Uwielbiam czekoladę, szczególnie jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile wyjdzie sztuk? ;D ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak jest napisane przy koszcie. 2 desery pojemności 200ml albo inaczej dwa takie kieliszki jak na zdjęciu:)

      Usuń
  4. Wygląda pięknie - czekolada jednak jest magiczna, sprawia, że ślinka cieknie, nieważne, pod jaką postacią *__* Na walentynki - idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak.. Czekolada dobra na wszystko i pod każdą postacią:)

      Usuń
  5. Właśnie zakończyłam robienie tego deseru :) wyszedł przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyszedł i smakuje. Też go uwielbiam:)

      Usuń