5 lutego 2013

Idealne ciasto drożdżowe na pączki, pączuszki, i smażone zawijaski

idealne ciasto drożdżowe na pączki


Do tego czym są zawijaski dojdę za kilka postów. Teraz o samym cieście drożdżowym idealnym do pączków nadziewanych i małych pączuszków. To ciasto drożdżowe jest dość luźne w konsystencji, miękkie i pachnące. Zacznijmy od kilku wskazówek a po nich przepis:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, jeśli zapomnisz wcześniej wyjąć jajka z lodówki możesz włożyć je do ciepłej wody na kilka minut,
- jajka nadają ciastu strukturę i miękkość, ciastka na samych żółtkach mają tak delikatną konsystencję, że niemal rozpływają się w ustach,
- zamiast masła możesz użyć oleju ale ciasto z masłem jest lepsze w smaku, maślane:), odpowiednia proporcja mąki do tłuszczu zapewnia elastyczność ciasta po wypieczeniu. Mniej tłuszczu - bardziej suche, kruche ciasto,
- jeśli chcesz użyć drożdży suchych użyj ich dwa razy mniej niż podaną ilość świeżych, znalazłam wiele przepisów w których używano 50g drożdży na 500g mąki jednak nie jest to konieczne - więcej drożdży to trudniejsze do strawienia ciasto o bardziej drożdżowym posmaku. 15-20g drożdży świeżych na 500g mąki w zupełności wystarczy,
- zamiast mleka możesz użyć wody, jednak mleko tak jak masło poprawia smak pączków
- cukier jeśli dodasz go za dużo spowoduje, że pączki łatwiej się przypalą dlatego lepiej dosłodzić je później lukrem, cukrem pudrem albo słodkim nadzieniem, możesz użyć cukru trzcinowego,
- ciasto możesz wyrabiać mikserem jednak wyrabiane ręcznie przez odpowiednio długi czas jest lekko ogrzane, dobrze wyrośnie i będzie miało odpowiednią porowatą strukturę,
- do wyrastania przykryj ciasto ściereczką, to zapobiegnie ewentualnemu ochłodzeniu w razie przeciągu i utracie wilgotności,
- ciasto w temperaturze 20-26 stopni wyrasta 1-1,5 godziny w cieplejszej krócej a chłodniejszej dłużej. Pozostawione w lodówce wyrasta ok 12 godzin. Ciasto musi mniej więcej podwoić swoją objętość i to jest najlepszym wyznacznikiem tego, że już wystarczy,
- wyrośnięte ciasto po lekkim wciśnięciu palcem wraca do pierwotnego kształtu.

czas przygotowania: 35-40min
czas wyrastania: 1,5 godziny
koszt (porcja ciasta z 500g mąki): ok 6zł

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 230ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 20g drożdży świeżych lub 10g suszonych
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka spirytusu lub octu

Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności przygotowuję zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiewam do miski na środku robię dołek, do którego wkruszam drobno drożdże zasypuję łyżeczką cukru i zalewam letnim mlekiem do zakrycia drożdży.
2. Do gotowego zaczynu dodaję podgrzaną resztę mleka, jajka, żółtka, cukier i spirytus wyrabiam przez około 5 minut.
3. Dodaję roztopione ale chłodne masło i nadal wyrabiam przez kolejne 10 minut aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Nadal będzie odrobinę lepkie dlatego przekładam je do miski wysypanej mąką.
4. Zakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Gotowe! Teraz wykorzystuję ciasto do czego tylko chcę:)

Polecam wykonane z tego ciasta:
Pączki z dżemem truskawkowym
Pączusie cytrynowe
Zawijaski cynamonowe


Powodzenia!

1 komentarz: