20 czerwca 2013

Lassi z imbirem i kardamonem

Lassi z imbirem i kardamonem


Na blogach, nie wiem czy na stołach też bo tam nie mam wglądu, ale kiedy wpisuję lassi w wyszukiwarkę wyskakują mi tylko i wyłącznie przepisy na mango lassi. A ja bardzo lubię lassi z imbirem i kardamonem - wytrawne, słone, można je pić ot tak sobie albo do obiadu. To świetny chłodzący napój idealny na gorące dni. Lekko spieniony rozcieńczony woda jogurt i przyprawy. Proste i pyszne. Podałam je do burgerów z czerwonej fasoli, kaszy i szpinaku.

17 czerwca 2013

Razowe racuchy z rabarbarem


Razowe racuchy z rabarbarem


Pyszne słodkawe razowe racuchy z rabarbarem, który swoim kwaśnym smakiem tylko dodaje im uroku. Można zrobić je używając tylko mąki pszennej, ale ja przeważnie robię je mieszając mąki pszenną i razową co by było trochę zdrowiej i pożywniej. Wiem, że wiele osób robi racuchy z drożdżami, ale u mnie w domu nie było takiego zwyczaju i tak już mi zostało. Co nie znaczy, że nie spróbuję kiedyś takich na drożdżach i może się na nie przerzucę. Jestem ciekawa jak jest u was w domu? Racuchy z drożdżami czy bez??

10 czerwca 2013

Kotlety / burgery z tofu i czerwonej fasoli

Kotlety / burgery z tofu i czerwonej fasoli


Wegetariańskie kotlety z tofu i czerwonej fasoli to pyszny dodatek.. A może nie dodatek tylko właśnie element przewodni, który można podać z dodatkiem kaszy, ryżu, w "hamburgerze". Strasznie mnie śmieszą te nazwy wegetariańskiego jedzenia udającego mięso. Hamburger znaczy burger z wieprzowiny, albo wegetariański schabowy, schab to też mięso wieprzowe, flaczki wegetariańskie... Wracam do tematu. Nie wiem czy można powiedzieć, że tofu jest wdzięczne bo co to za wdzięczność kiedy prawie nie ma smaku. Jest wdzięczne dopiero kiedy dobrze i mocno się je doprawi nadając mu jakiś charakter, tak też zrobiłam.. Z tej ilości składników przygotowałam 9 burgerów.

7 czerwca 2013

Chaczapuri i relacja ze spotkania na temat kuchni gruzińskiej w Masz Gulasz

chaczapuri


Z racji tego, że jakoś to trzeba rozdzielić - najpierw relacja, potem przepis. Tydzień temu we wtorek udało mi się załapać na spotkanie w Bistro Masz Gulasz z Magdą Gessler i bardzo sympatycznym małżeństwem Davidem i Lianą Gamtsemlidze. Spotkanie dotyczyło kuchni gruzińskiej. Ja nie będę długo opowiadała historii znajomości tych państwa. Napomknę tylko, że państwo Gamtsemlidze mają gruzińską restauracyjkę na warszawskim Ursynowie i tu pojawili się jako goście, żeby zaserwować nam

3 czerwca 2013

Zupa krem ze szparagów zielonych


Zupa krem ze szparagów zielonych


Jak jest na coś sezon to nie ma co wybrzydzać a korzystać ile wlezie. Szparagi kupuję a potem wymyślam do czego można ich użyć. Tym razem na celowniku zupa krem ze szparagów zielonych. Podałam ją z groszkiem ptysiowym zrobionym na mące kukurydzianej. Osobiście lubię zupy kremy tylko z dodatkami, czyli coś tam musi pływać w środku do pogryzienia i chrupania, poza groszkiem dałam podgotowane końcówki szparagów.

Kukurydziany groszek ptysiowy (bez glutenu)


Kukurydziany groszek ptysiowy (bez glutenu)



To zwykły groszek ptysiowy zrobiony z ciasta parzonego tyle, że na mące kukurydzianej zamiast pszennej. Dzięki temu mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej. Zrobiłam go kiedy odwiedził nas nasz bezglutenowy znajomy - Plash i podałam z kremową zupą ze szparagów zielonych. Wcześniej się tym nie interesowałam, ale może wy wiecie czy jest w sprzedaży groszek ptysiowy dla alergików? Podane proporcje starczają na ok 4 porcje.