27 listopada 2012

Pizza owsiana na śmietanowym sosie z łososiem, groszkiem i mozarellą

Pizza owsiana na śmietanowym sosie z łososiem, groszkiem i mozarellą
Po pizzy żytniej przyszedł czas na kolejny eksperyment. Tym razem spód owsiany zrobiony pół na pół z mielonych płatków owsianych i mąki pszennej. Efekt bardzo fajny, spód był cienki , lekko kruchy, czuć było że to nie ciasto pszenne ale smak i konsystencja nie były tak nachalne jak w przypadku pizzy żytniej. Łosoś jakoś bardziej smakuje  mi ze śmietaną niż z pomidorami, może to dlatego, że jest zima i czuję potrzebę jedzenia trochę treściwszych posiłków. Więc pizza była duża i sycąca, nie trzeba było jeść jej dużo żeby pojeść.

czas przygotowania ciasta i farszu: 1,5-2 godziny
czas pieczenia: 30min
koszt: ok 16zł

Składniki na ciasto:
  • 125g mąki pszennej
  • 125g płatków owsianych
  • 25g drożdży
  • 1 jajko
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • odrobina cukru
Składniki na wierzch pizzy:
  • 300g świeżego łososia
  • 1 kula mozarelli
  • 150-200g groszku
  • 150ml śmietanki słodkiej 12%
  • łyżeczka mąki
  • pół czerwonej cebuli
  • oregano
  • sól, pieprz
akcesoria: młynek do kawy, patelnia, miska

Pizza owsiana na śmietanowym sosie z łososiem, groszkiem i mozarellą


Przygotowanie:
1. Przygotowuję zaczyn z pokruszonych drożdży, które zalewam pół szklanki ciepłej wody, dodaję łyżkę mąki i odrobinę cukru. Mieszam całość aż drożdże się rozpuszczą, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20min w ciepłe miejsce.
2. Do zaczynu dodaję pozostałą mąkę, zmielone w młynku do kawy płatki owsiane z łyżeczką oregano, sól, jajko i oliwę. Wszystko zagniatam na jednolite ciasto przez kilka minut. Na koniec podsypuję mąką jeśli ciasto się klei, wkładam do miski zakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5 godziny.
3. Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta przygotowuję pozostałe składniki. Zaczynam od sosu. Na patelni szklę drobno posiekaną cebulę, dodaję śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki, doprawiam solą i pieprzem. Na małym ogniu gotuję aż sos zgęstnieje.
4. Łososia kroję w kostkę, mozarellę na pół i w cienkie plastry. Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
5. Ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem i rozprowadzam równomiernie palcami  robiąc cienki placek z grubszym brzegiem.
6. Smaruję spód sosem śmietanowym, następnie układam łososia, groszek i mozarellę, posypuję oregano i wstawiam do piekarnika.
7. Piekę 30 min.
8. Podaję ze świeżą rukolą, która została mi po cytrynowym risotto.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Owsiana pizza? To dla mnie innowacja. Chciałabym spróbować, jak smakuje, bo wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm.. lubię takie eksperymenty:D może spróbuję.. Mogłabyś jeść ją częściej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Największym minusem pizzy dla mnie jest czas jej przygotowywania, najpierw trzeba nastawić zaczyn i odstawić, potem wymieszać resztę porządnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, potem przygotować dodatki i to ciasto i jeszcze piec i to wszystko razem zajmuje sporo czasu. Wolę szybsze dania:) Poza tym w mojej diecie wolę stosować kasze niż produkty mączne więc za często też bym nie jadła nawet jakby zajmowało to trochę mniej czasu.

      Usuń
  4. Zrobilam to ciasto (wierzch z tego co mialam) i wyszło pyyyyszne!. Ciekawe ile ma kalorii bo wydaje mi się być idealne na dietetyczną pizzę. ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogólnie wiem z doświadczenia jak wiele ludzi lubi jeść pizzę i ja także do tej grupy należę. Jednak moim zdaniem bezkonkurencyjna jest pizza z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pizza-z-lososiem/ którą mogę jeść bardzo często.

    OdpowiedzUsuń