6 grudnia 2012

Pasta z awokado czyli guacamole + kilka słów o awokado

guacamole, pasta z awokado
Guacamole znaczy ni mniej ni więcej jak "sos/pasta z awokado". Kiedyś zwiedziona zielonym kolorem uważałam awokado za warzywo, aż do momentu kiedy w kasie szybkiej obsługi w supermarkecie przeszukiwałam kategorie i znalazłam awokado w owocach. Namiastka tej Meksykańskiej pasty bardzo przypadła mi do gustu w czasie kiedy wzięłam do ręki pewną książkę o zdrowym odżywianiu i przeczytałam w niej, że awokado ma świetne właściwości i można w zdrowy sposób zastępować nim masło. Wtedy przez jakiś czas namiętnie kupowaliśmy z Mefem awokado i stosowaliśmy właśnie jako zamiennik masła. Z początku było to tylko rozgniecione awokado z czosnkiem, solą i pieprzem i samo to dawało zadowalający smak. Najbardziej lubię takie kanapki z jajkiem na twardo albo pomidorem.

Kilka słów o AWOKADO: Zawiera sporo tłuszczu w tym ani grama cholesterolu bo to tłuszcz roślinny, nie jest sztucznie utwardzane jak margaryny ani ulepszane szeregiem E i barwników bo to po prostu owoc z drzewa. Mało tego tłuszcze, które zawiera przyczyniają się do spadku cholesterolu w organizmie. Na 100g zawiera 3g błonnika pokarmowego, 15g tłuszczów w tym aż 11,5g tłuszczów jednonienasyconych i 1,3 wielonienasyconych. W porównaniu z innymi owocami zawiera dużą ilość aminokwasów, magnezu, potasu, żelaza oraz witaminy: C, wit B6, niacyny(PP), folianów, wit E (podaję witaminy i składniki mineralne, które 100g awokado zawiera w ilościach większych niż 1/10 dziennego zapotrzebowania). Dojrzałe awokado powinno mieć zieloną lub brązową(inna odmiana), błyszczącą skórkę, jednolitą bez przebarwień i plamek. Powinno być dość miękkie pod palcami, jednak lekko ugniecione powinno wracać do pierwotnego kształtu. Twarde awokado jest niedojrzałe i ma "mydlany" smak, należy odłożyć je na kilka dni aż zmięknie. Przy okazji polecam również przepis na zupę z awokado.

czas przygotowania: 5min
koszt: zależy od kosztu awokado, które sezonowo tanieje i drożeje. Na tą chwilę mniej niż 2zł.

Składniki:
  • 1 duże awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól 


Przygotowanie:
1. Awokado rozgniatam widelcem.
2. Do pasty dodaję pozostałe składniki - posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chilli, sól i sok z cytryny. Mieszam i gotowe.
3. Guacamole podaję z pieczywem, jajkiem na twardo (jak ugotować jajko na twardo?), pomidorami i rukolą.

guacamole, pasta z awokado

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Zdrowe i pięknie wygląda:) szkoda tylko iż zwykle awokado za dość drogie, aby jeść w większych ilościach.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu jest kwestia możliwości finansowych jedni maja takie drudzy inne ja żeby częściej móc zjeść coś ekstra w domu, postawiłam na niejadanie poza nim. Dzięki temu koszty się zrównały:) teraz awokado tanieje dzisiaj kupiłam za 1,49, uważam że to nie jest specjalnie dużo..

      Usuń
    2. Kasiu, gdzie kupiłaś tak tanie awokado?

      Usuń
    3. To za 1,49 w "Kerfurze", była jakaś promocja jak ostatnio byłam kosztowało 2,5. Latem kupuję na Hali Mirowskiej w Warszawie bywa nawet za 1zł..

      Usuń
  2. uwielbiam awokado..mogłabym jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam avocado odmiany hass, jest najbardziej maślane ze wszystkich jakie do tej pory miałam przyjemność spróbować. Nie jest też tak mdłe jak te sprzedawane przeważnie w Polsce. Jest troszkę większe niż te sprowadzane, np: z Izraela, ma ciemniejszą skórkę i są przyjemnie zieloniutkie w środku.
    Polecam spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja avocado kupuje najtaniej po 4 zł sztuka.
    wraz z mężem jemy je codziennie w sałatce na lunch.
    Zdrowa pyszność!

    OdpowiedzUsuń