20 stycznia 2013

Pyszna i szybka zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

Szybka, pyszna zupa pieczarkowa z lanymi kluskami


Naprawdę pyszna zupa. Może nie ma się co zachwycać ale dawno takiej nie jadłam, a przeżywam ostatnio boom na pieczarki i buraki, odkrywam je na nowo po długim czasie nie jadania ich. Zupa pieczarkowa jest bardzo łatwa do ugotowania, nie potrzeba do niej dużo składników i wylądowała właśnie na drugim miejscu po zupie pomidorowej, do której świetnie pasują lane kluski. Z początku miałam ochotę coś przykombinować do tego przepisu ale ostatecznie zostałam przy najprostszej wersji. Z podanych proporcji ugotowałam trochę ponad 1,5l zupy, czyli ok 4 porcji.

czas przygotowania: 20-30min
koszt: ok 7-8zł

Składniki:
  • 600g pieczarek
  • 1 cebula
  • kostka rosołowa
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 100ml śmietany 12-18% słodkiej (z kartonika)
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
Składniki na kluski lane:
  • 2 jajka
  • 6 pół kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek wody
  • sól

Przygotowanie:
1. Cebulę siekam drobno i szklę w garnku na oleju.
2. Dorzucam pokrojone w kawałki pieczarki i podsmażam.
3. Zalewam ok 1,2l wody, dodaję kostkę rosołową , sól i pieprz oraz natkę pietruszki.
4. Składniki na kluski mieszam i wlewam cienkim strumieniem do gotującej się zupy.
5. Na koniec dodaję śmietanę rozmieszaną z mąką, żeby zupę lekko zagęścić i zabielić i gotuję przez chwilę. W wersji light można użyć mleka i nie dodawać mąki, jednak myślę, że obu składników jest stosunkowo niewiele w przepisie, żeby zrobić sobie krzywdę a smak o niebo lepszy.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyszła mi :), dziękuję za przepis jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przesmaczna i prosta w wykonaniu zupka :-) Polecam przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń